Пусни се по течението и преоткрий реките на България

  • Пусни се по течението и преоткрий реките на България
    Пусни се по течението и преоткрий реките на България
  • Пусни се по течението и преоткрий реките на България
    Пусни се по течението и преоткрий реките на България

Лято е и това е достатъчна причина, за да се пуснем по течението на дългите слънчеви дни и уикенд разходките извън града. В България има 325 реки с дължина над 20 километра и всяка една предлага прохлада и мигове на спокойствие.

Целият летен сезон няма да ни стигне, за да обиколим всички реки, затова разгледахме в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ и избрахме интересни и красиви речни дестинации в Южна и Северна България.

Приказка за една невъзможна любов в Югозападна България

Мястото, което е вдъхновило Алеко Константинов да напише пътеписа „Какво, Швейцария ли?“, се намира в община Трън. Това е едно от най-живописните места в България – ждрелото на река Ерма.

Скалите, които образуват ждрелото, са изграден от здрави варовици, образувани преди около 200 млн. години в морски басейн. Те са тесни в основата си, а Ерма образува карстови улеи и малки водопади. Най-красивата част е дълга близо 150 метра.

До екопътеката се достига лесно. Редуват се разнообразни участъци – от равни до няколко стръмни изкачвания и слизания по дървени мостове и стълби.

Именно в това се крие чарът на местността, чиято кулминация е стръмното ждрело на реката и извисяващите се канари Църквището и Жилав камък. Всеки жител на Трън знае легендата за невъзможната любов между богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклина да са винаги близо един до друг, но никога заедно. А от сълзите на влюбените се появява реката.

Пусни се по течението и преоткрий реките на България
Снимка: OMV

През 1961 г. ждрелото е обявено за природна забележителност, а в същия район, в село Студен извор, се намира и уникалния музей на киселото мляко.

Магията на Родопите в приказния Триград

Родопа планина крие най-много легенди и тайни от всички планини в България. Сгушени в горите и пръснати из хълмовете й, стотици известни и по-малко посещавани дестинации очакват гладните за красота и хармония пътешественици. Ако не знаеш от къде да започнеш опознаването на Родопите, позволи си да се влюбиш от пръв поглед в Триградското ждрело.

Живописният пролом на Триградска река се намира в Западните Родопи. Дължината му е над седем километра, а реката е изваяла приказни форми в мраморните скали. Най-красивата му част е около три километра, а стръмните отвесни склонове са непосредствено до пътя. Височината на скалите достига от 180 метра до 300 - 350 метра. Триградското ждрело е трето по дължина в България, след Буйновското и Трънското ждрело. Обявено е за защитена местност през 1963 година.

Пусни се по течението и преоткрий реките на България
Снимка: OMV

Внимавайте докато шофирате – пътят е еднолентов с насрещно движение.

От Велико Търново до Русе в прегръдката на красивата Северна България


Велико Търново е добре известна дестинация, но освен досег до историята ни, това е посока и за любителите на живописни пътеки, които водят до скрити природни съкровища.

Разположен по пътя между Велико Търново и Севлиево, Еменският каньон предлага всичко това и повече, защото реката е създала наистина неповторима красота в две части – Горен боаз и Долен боаз, с обща дължина около 5 километра.

Впечатляващо е как малката на вид река е успяла да създаде приказните форми на каньона. Отбивката за началото на пътеката, която ще ви разкрие каньона, е при село Балван в посока село Емен. Препоръчително е да спрете там с колата, защото от там започва т.нар. Негованска пътека, която ще отвежда до началото на Еменския каньон.

Пътеката неусетно отвежда до живописния водопад Момин скок, който се е усамотил сред скалите.

Цялата разходка не отнема повече от два часа, което дава достатъчно време, за да се насочиш към следващата дестинация – град Русе и каньона на река Русенски Лом.

Река Русенски Лом е спомената за първи път в античността - като река Тибизис и е била важен източник на вода и прехрана още от старокаменната епоха. В района са открити следи от тракийски селища и светилища.

Реката е последният десен приток на Дунав, образува се от сливането на реките Черни Лом и Бели Лом. Важна дата в съвременната история на Русенски Лом е 26 февруари 1970 г., когато районът, в който се намира, е обявен за национален парк.

Преминавайки през околните скали, реката е образувала стръмен каньон – на места с височина от 120 метра. Това е сърцето на природен парк Русенски лом – изпълнен с множество пещери и карстови образувания, които пък са удобно скривалище за много птици, значителна част от които са застрашени в цяла Европа.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можеш да откриеш в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията.

Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.