Дрезден: Забележителности в стария и новия град

  • Дрезден: Забележителности в стария и новия град
    Дрезден: Забележителности в стария и новия град

Дрезден е град с две лица – от едната страна на река Елба е старият град, с всичко, което е оцеляло или е възстановено след Втората световна война. А на отсрещния бряг е новата, която не е толкова нова, колкото звучи, защото получава името си след опустошителния пожар от... 1685 г.


Старият град

На левия бряг на Елба, на завоя на реката, се намира историческият център на Дрезден. В защитаваната от могъщи крепостни стени в продължение на столетия саксонска резиденция се е водел великолепен и забързан живот.

И днес постройките от минали векове определят красивата страна на града, тази от страната на Елба.

Въпреки тежките разрушения по време на Втората световна война, старият град на Дрезден е запазил или построил наново най-красивите си части. Познатият символ на обновлението на центъра на града е дрезденската църква Фрауенкирхе, чиято великолепна постройка с купол оформя силуета на града.

По брега на Елба в старата част на града могат да се видят много културни обекти. От картинната галерия „Старите майстори” до съкровищницата на саксонските крале.

Старата част на Дрезден е също така и център на живота в града. В саксонския парламент се решава съдбата на гражданите. Около пазара и Прагерщрасе пък може да се намерят много търговски центрове, може да се опознаят културата и кулинарията на града.

Новият град

Като „новия град” на Дрезден се определя кварталът, който лежи на десния бряг на Елба. През 1403 г. тази част получава права на град, но въпреки това остава в сянката на резиденцията на другия бряг на Елба. След опустошителен пожар през 1685 г., тази част била построена наново и оттогава носи името Нойщад (Новия град).

По време на реконструкцията се изграждат великолепни улици и площади, които и до днес могат да се видят около Кьонигщрасе. Началото на „вътрешната нова част” е нойщадският пазар с паметника-конник на саксонския курфюрст и полски крал Фридрих Аугуст I, “Златния ездач”. Започващата там главна улица е била магистрала на историческия квартал.

Продължавайки срещу течението на Елба, стигате до „управленската” част на новия Дрезден, доминирана от две монументални сгради – на саксонското финансово министерство (1890-96) и на днешната държавна канцелария (някогашно министерство 1900-1904), с великолепните им исторически фасади и покривни конструкции.

Дрезденци определят като „външна нова част” преди всичко северния квартал на града - област, чиято историческа архитектура от началото на новото столетие се е съхранила до днес. Днес „външният нов град” между Кьонигсбрюкер щрасе и Лутерплац разполага с много шопинг и културни обекти, както и с безброй ресторанти.