Мьо: Най-обичаната улица в Хамбург

  • Мьо: Най-обичаната улица в Хамбург
    Мьо: Най-обичаната улица в Хамбург

Без значение дали става въпрос за исторически магазини, големи търговски вериги, закусвални или кафенета: улица Мьокенбергщрасе, наричана с любов само „Мьо”, е най-важното място за губене на време за любителите на пазаруването в града.

Мьонкебергщрасе е търговска улица с традиции, продължаващи вече над сто години. Намира се между централната гара и кметството.

Ако заради името някой очаква улицата да е стръмна (Berg = планина), ще остане разочарован. Търговската улица е открита тържествено през 1909 г., година след смъртта на някогашния кмет на Хамбург Йохан Георг Мьонкеберг и е кръстена на него.

Посещението на улицата си заслужава не само за привържениците на разходките по магазините, приятелите на архитектурата също ще останат доволни. Намиращата се недалеч от гарата Кльоперхаус се числи към най-старите сгради, в които се помещават кантори.

Широките тротоари създават впечатление за голяма пешеходна зона, дърветата помагат на шареното множество да се отпусне, а по уличното платно се движат автобуси и таксита.

Следващото нещо, което прави впечатление, е малка сграда-бижу намираща се към средата на улицата: някогашната обществена библиотека изглежда като малък замък. Точно зад нея пешеходната зона се отклонява в Шпиталерщрасе.

Кино пасажът, намиращ се близо до кметството, отваря врати през 2006 г. и добавя още една атракция към Мьонкебергщрасе. Това е едно от най-старите кина в Германия и най-старото в Хамбург. Намира се в центъра на този малък пазарен свят.