Дряновската екопътека - редки растения и омайващи гледки

  • Дряновската екопътека - редки растения и омайващи гледки
    Дряновската екопътека - редки растения и омайващи гледки

Дряновската екопътека е идеална идея за съботно-неделна разходка.

Тя се вие по скалния масив Боруна, който се извисява над Дряновския манастир, а изминаването ѝ отнема около час. Пътеката не е особено трудна за преминаване, а изкачването определено си струва, заради прекрасните пейзаж и флора по пътя. Когато се разхождате там, пред вас постоянно се разкриват великолепни гледки към каньоните на реките Дряновска и Андъка, както и към величествените скали, а на няколко места има обособени кътове с обзорни гледки, като при три има и пейки.

По пътеката ще имате възможност да се насладите
дори на останките на крепост от 6-ти век заедно с крепостна стена от времето на Второто българско царство. Освен това по пътя си ще видите и много редки растителни видове, сред които петровият кръст, пролетната циклама (ботурче) и силиврякът, които са включени в Червената книга на България. Ендемичният вид дегенов копър дори фигурира в Европейския списък на редките и застрашени от изчезване видове, а общото видово разнообразие от растения в района пък надхвърля 200 вида.

Дряновската екопътека - редки растения и омайващи гледки


Екопътеката води началото си
малко преди входа на пещера „Бачо Киро“, откъдето първоначално се ходи по изсечени в скалите стъпала, а после по добре утъпкана пътека през прохладната гора. Важно е да се отбележи, че след каменните стъпала трябва да се тръгне наляво към Пейката на любовта, за където има табела. В противен случай, ако тръгнте надясно, ще стигнете до река Андъка, където ще се озовете пред дървени мостчета и стълби, които са неизползваеми.

Няма да мине много време преди да стигнете
първата терасаТам гледката към каньона на Андъка и красивия водопад, покрай който се минава на път за пещерата, ще ви убедят, че не сте сбъркали в избора си на място.

По някое време ще стигнете до своеобразен кръстопът, където ще трябва да изберете дали да тръгнете нагоре или надясно. Ако изберете първата опция,
ще стигнете до следващите обзорни тераси, както и до Пейката на любовта, и беседката в най-високата част на екоптеката. Ако тръгнете надясно, ще се разходите по пътека, край която са останките от крепостта. Впоследствие тя също ще ви отведе до въпросната бесетка и до терасата с Пейката на любовта.

След като се полюбувате на гледката, имате два варианта за връщане. Първият е да тръгнете по пътеката от пейката вдясно (надолу), която ще ви отведе при входа на пещерата. Ако обаче все още ви се приключенства, тръгнете наляво и ще стигнете до една метална стълба, която бързо-бързо ще ви отведе до реката точно до Сини вир (най-дълбокият по реката).

Дряновската екопътека - редки растения и омайващи гледки

Ако сте избрали втората опция, след като се насладите на прохладата край водата, продължете по тясната пътечка, виеща се край реката. След мъничката дървена стълба ще излезете на широката пътека по брега. Първо свийте надясно, за да видите отблизо Сини вир, а след това отново тръгнете по нея, за да стигнете до задния вход на Дряновския манастир.