Екопътека Бялата река - 8 моста и още нещо

  • Екопътека Бялата река - 8 моста и още нещо
    Екопътека Бялата река - 8 моста и още нещо

Ако се чудите къде да избгате от градската шумотевица и искате да се потопите в спокойна и зелена атмосфера, екопътека Бяла река“ е вашето място.

Тя се намира в местност, носеща същото име в национален парк „Централен Балкан“ и е само на около 8 км северозападно от Калофер.

Може да комбинирате разходката сред прекрасната природа на „Централен Балкан“ с посещение на Калоферския мъжки манастир, намиращ се в близост до екопътеката. Бяла река” е част от комплекс, в който може да намерите още бивак и детски център за оцеляване сред природата „Джендема”.

Пътеката се намира в защитена територия и е изготвена с цел популяризиране на природното богатство в региона. Докато се разхождате по нея ще се натъкнете на 8 дървени моста, които
са разположени в най-красивата част от ждрелото на реката и дава възможност да се полюбувате на гледката отвисоко. Освен това по пътеката са поставени 7 модула, разказващи за животинските видове и растенията в парка.

С оглед безопасността на туристите съветваме още преди да тръгнете по
пътеката да обърнете нужното внимание на табелите, разположени на входа на съоръжението.

Важно е да се отбележи, че д
о еко-пътеката се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферски мъжки манастир, зад който на около 200м се намира входа на националния парк и на комплекс „Бяла река”.