Два града в Испания, на които им е писнало от круизни кораби

  • Два града в Испания, на които им е писнало от круизни кораби
    Два града в Испания, на които им е писнало от круизни кораби

Круизните пътешествия стават все по-предпочитани от туристите. 

В наши дни корабите са толкова луксозни и удобни, че някои от тях дори приличат на малки градове – в тях пътуващите имат удоволствието да се насладят на различни забавления и да не усетят кога плават в открито море или океан.

В най-посщаваните от круизи дестинации обаче се забелязват доста проблеми като сериозно увреждане на инфраструктурата и екосистемата на градовете.

Ето някои градовете, където идването на множество круизни кораби е проблем:

Майорка, Испания

Испанският остров е популярна дестинация сред туристите. Особено много от тях идват от круизните кораби, което обаче започва сериозно да пречи на местните жители. Наскоро беше започната петиция, чрез която се иска броят на корабите да се ограничи до един на ден. Тя е подписана от повече от 11 хил. жители, които заявяват, че замърсяването се е увеличило значително. В добавка, твърде големият брой туристи пречат на живота на острова. Според управата на Майорка, през 2017 г., дестинацията е втората най-замърсена в Европа, а круизните кораби са главните виновници, защото произвеждат близо 28 т серен оксид.

Два града в Испания, на които им е писнало от круизни кораби

Барселона, Испания

През 2016 г. жители на Барселона посрещат най-големият круизен кораб с протест заради последствията от подобен тип туризъм върху околната среда. Градът се нарежда на първо място по замърсяване в Европа, а корабите, които превозват пътници „подпомагат“ този процес с близо 32 т серен оксид. Затова местната управа работи по въпроса да намали круизните кораби, които преминават през Барселона.

Два града в Испания, на които им е писнало от круизни кораби