Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля

  • Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля
    Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля

Дворецът Алкадар е една от най-популярните туристически атракции в Испания, и безспорно най-впечатляващата забележителност на Севиля.

Построен върху руините на някогашна мавърска крепост, той е един от най-ярките образци на архитектурния стил модехар. Кралят използвал мориски работници (мориските са мюсюлмани, принудени насилствено да приемат християнството), които да изградят двореца в мюсюлмански архитектурен стил. Изграждането му започва при управлението на крал Педро І (известен с прозвището “Жестокия”), а всеки следващ владетел оставял по нещо от себе си тук (Карл V например, добавя готически елементи по време на управлението си). Така дворецът придобил днешния си неповторим облик. Известен факт е, че в наши дни Алкасар продължава да служи като резиденция на испанското кралско семейство по време на визитите му в Севиля.

Дворецът разполага с два основни двора (Дворът на девойките и Дворът на куклите), около които е организирано и вътрешното пространство. Съществува предание, свързано с Двора на девойките, според което маврите са получавали по 100 девици годишен данък от християнските владетели на Иберия. В центъра на този двор е разположен воден басейн, заобиколен от градини. Любопитен е и факта, че режисьорът Ридли Скот го ползва като декор за филма си “Небесно царство”, където е представен като двора на йерусалимския крал. Дворът на девойките се използвал предимно за провеждане на обществени мероприятия, докато Дворът на куклите е бил предназначен за честване на семейни празници.

Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля

От стаите в самия дворец, безспорно най-голям интерес предизвиква Тронната зала, която е ползвана за публични събития и държавни дела. Пътят към залата минава през величествена арка с дървени врати, които са поставени тук още през 1366 г. Що се отнася до декорацията в стаята – тя е богато украсена с майсторски дърворезби и керемиди от мавританския период.

Сред останалите помещения интерес предизвикват баните на доня Мария де Падиля. Според историята доня Мария де Падиля била омъжена жена, в която крал Педро І се влюбил.  Той убил мъжа ѝ и успял да се домогне до нея. Тогава тя решила да полее лицето си с вряла вода, за да се обезобрази и по този начин да отблъсне  краля. Въпросните бани пък, всъщност представляват резервоари за дъждовна вода.

Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля

Дворецът Алкасар, освен с всичко изредено дотук, впечатлява и с разкошния си парк. Тук могат да бъдат видени десетки различни градини във всевъзможни стилове. Измежду тях най-много се открояват английската градина и градината на поетите. Всички те са оградени от висока крепостна стена.

Дворецът Алкасар – най-голямата забележителност на Севиля

Входът за двореца е платен, като заедно с билета е добре да си купите и карта на Алкасар, тъй като има доста забележителности, които иначе може да пропуснете.

Дворецът Алкасар е отворен за посещения всеки ден от 9:30 до 17 ч. в периода октомври – март, и от 9:30 до 19:00 ч. в периода април – септември. Почива само няколко дни в годината – разпети петък, 25 декември, 1 и 6-ти януари.

Обекта е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.