Женевското езеро – красиво и живописно

  • Женевското езеро – красиво и живописно
    Женевското езеро – красиво и живописно

Районът на Алпите е известен със своята красота и живописност, поради което мнозина мечтаят да го посетят. Говорейки за тази част от Европа, няма как да не споменем най-голямото от алпийските езера – езерото Леман, по известно като Женевското езеро.

Разположено между Алпите и планината Юра, то огражда с бреговете си две държави – Швейцария и Франция, а също и три швейцарски кантона – Женева, Во и Вале. Три са големите швейцарски градове, разположени на езерото – Лозана, Женева и Монтрьо. Що се отнася до френската му част – езерото мие бреговете на известните курорти Тонон ле Бан и Евиан ле Бан.

Женевското езеро, както и всички езера с ледников произход, има издължена форма, а площта му е 582 кв. км. Дълбочината му пък достига 310 м, като се има предвид, че то е разположено на 372 м надморска височина. Езерото е образувало собствен микроклимат, тъй като през зимните месеци отдава събраната през лятото топлина. Така значително се омекотява планинската зима и не е изненадващо, че по бреговете му растат палми. Есента край Женевското езеро също се слави като най-приятната в Европа.

Женевското езеро – красиво и живописно

Любопитен е факта, че ежедневно около 20 000 лодки кръстосват езерото, като някои от тях са рибарски, други транспортни, а трети служат за забавление на туристите. Най-интересните градове, които привличат и голям брой посетители, са Женева, Лозана, Веве и Монтрьо. Монтрьо е интересен и с още нещо – в близост до него е разположен замъкът Шийон който определено интригува с богатата си история и романтична атмосфера.

Не бива да пропускаме да споменем и най-голямата атракция на Женевското езеро – фонтанът, който се е превърнал в емблематичен за Швейцария. С височина от 140 м, той не е възникнал по естествен път, а е създаден, за да служи като клапан, намаляващ налягането в хидравличната енергийна мрежа на града.

Женевското езеро – красиво и живописно

Всеки един град, разположен на Женевското езеро е красив по свой начин и си струва да бъде посете. Ние, все пак решихме да обърнем малко повече внимание на Монтрьо, тъй като той е главен град и курорт на швейцарската Ривиера. Намиращ се на 100 км източно от Женева, той има донякъде френско излъчване. В миналото дълго време е бил убежище за чужденци, сред които и писателят Владимир Набоков. Климатът тук е типично средиземноморски и посетителите на града могат да се насладят на чудна растителност – кипариси, магнолии, дафинови дръвчета, бадеми и др.

В случай че искате да разгледате подробно града, то препоръчително е да го направите пеша. Най-голямата забележителност тук, безспорно е гореспоменатият замък Шийон. Той се намира на около 3 км южно от града, на брега на езерото. Построен от Петър ІІ Савойски, Шийон е един от най-добре запазените средновековни замъци в Европа. Смята се, че някои от частите му са построени преди повече от 1000 години.

Женевското езеро – красиво и живописно

Един от популярните турове на Женевското езеро тръгва именно от Монтрьо – този до Роше де Найе. Благодарение на зъбчатата железница се достига до височина от 2042 м за по-малко от час. Маршрутът на влака се движи по склоновете над езерото и стига до Глион (малко курортно селце, което е почти изолирано между езерото и планината). Следва изкачване до Роше де Найе, откъдето се открива чудна панорамна гледка към Савойските Алпи, Монблан и Юра. Тук се намира и най-високо разположената цветна градина в Европа.

В случай че решите да посетите Монтрьо през лятото, ще можете да присъствате на едно от най-големите музикални събития в Европа – джаз фестивалът в Монтрьо. Провежда се ежегодно в началото на месец юли и продължава 2 седмици, но имайте предвид, че цените на билетите са доста високи. Дори да не се сдобиете с билет за фестивала, пак ще можете да се насладите на уникалната атмосфера в града, тъй като тук се провеждат и множество концерти на открито.