Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”

  • Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”
    Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”

В случай че обичате разходките сред природата, то може би маршрута, който предлага екопътека “Бяла река” ще ви заинтригува.

Екопътеката започва на около 6 км от Калофер, в подножието на Стара планина. За да стигнете дотам, тръгвайки от Калофер, трябва да се насочите към местността “Паниците” (в града има указателна табела). В тази посока ще видите и указателна табела за манастира “Рождество Богородично”. Достигайки до него ще се наложи да паркирате, тъй като оттук-нататък маршрута е пешеходен. Вдясно от манастира има асфалтов път, който води до началото на екопътеката, като тук е и границата на Национален парк “Централен Балкан”.

Самата екопътека е изградена по течението на Бяла река, откъдето идва и името ѝ. Този маршрут е един от най-красивите в страната ни, като дължината му е почти 2 км. Реката е много интересна гледка, особено през пролетта, когато е най-пълноводна и често туристите виждат само бяла пяна, вместо вода.

Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Както споменахме, екопътека “Бяла река” започва от манастира “Рождество Богородично” (който е мъжки манастир) и пресича няколко пъти реката чрез  дървени мостчета, разположени в най-красивата част на ждрелото.

Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

В началото надморската височина е около 540 м, а в най-високата си част маршрута достига 630 м. За да се измине цялото разстояние обикновено са нужни около 2 часа. Като цяло може да се каже, че екопътека “Бяла река” е подходяща дори за хора без особена физическа подготовка, тъй като денивелацията не е много голяма (има няколко стръмни участъка, но те са обезопасени). По пътя могат да бъдат видени много пейки и беседки, а също и табели, които запознават посетителите с растителните и животински видове, срещани тук (те никак не са малко).

Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Ако сте нетърпеливи да се доберете по-бързо до изходната точка на пътешествието, бихте могли да се върнете по краткия маршрут. Той не предлага чак толкова красиви гледки като дългия, но спестява време. И ако на отиване сте подминали манастира, то непременно трябва да го посетите на връщане. Ето и малко от историята на това място:

Калоферският мъжки манастир “Рождество Богородично” е основан през 1640 г., като след това на два пъти е бил опустошаван. През 1819 г. е възобновен и е издигната църква, която може да бъде видяна и днес. По време на Руско-турската война той отново е разрушен (1877 г.), а няколко години по-късно (1881 г.) е възстановен и придобива сегашния си облик. Последната реставрация на манастира е по случай 1300-годишнината от основаването на българската държана. Гореспоменатата църква е изографисана през 2003 г., а що се отнася до храмовия празник – той се чества на 8 септември всяка година.

Един чудно красив маршрут край Калофер: Екопътека “Бяла река”Снимка: bg.wikipedia.org

Мястото наистина предлага спокойствие и красиви гледки, на които можете да се насладите и по-дълго време, в случай че решите да отседнете тук. Манастирът предлага условия за настаняване, а съвсем близо до него се намира и т. нар. бивак “Бяла река”. Там ще заварите няколко заведения, както и сергии за дървени сувенири и магнитчета. От това място, освен да продължите по екопътека “Бяла река”, можете да предприемете и преход по някой от останалите маршрути – най-популярният сред тях, може би е този до хижа Рай.