Един соц резерват и най-високото село в България

  • Един соц резерват и най-високото село в България
    Един соц резерват и най-високото село в България

Казват, че село Манастир е най-високото на Балканския полуостров. От село Борово по пътя към Манастир ще минете през резервата Кормисош – едно място, което е създадено, за да се попречи на култа към Кръстова гора, а впоследствие се превръща в легендарно ловно стопанство.

Резерватът Кормисош е едно от легендарните места за ловуване в цяла Европа. В миналото е бил достъпен само за високопоставени комунистически лидери и за западноевропейци с големи финансови възможности. В него на лов е бил Леонид Брежнев, а френският президент Франсоа Митеран се е лекувал тук. Самото създаване на ловното стопанство пък се свързва с ограничаването на достъпа до Кръстова гора – свята местност, култът към която добивал сериозни размери в отричащата религията комунистическа власт. Така или иначе строгите забрани не спират хората по тайни пътеки да стигат до местността, а с след 1989 г. - да изградят една от най-тачените обители в страната. Кормисош се намира близо до с. Борово, на 40 км от Асеновград, и заема площ от около 42 хектара. Обитаван е от разнообразие от животински видове – от мечки до муфлони, от сърни до глухари. Признат е за мястото с най-голяма популация на кафяви мечки, вълци, елени и диви кози в българските планини.

Освен невероятното разнообразие от представители на фауната, Кормисош се отличава и с изключително богатата си флора и предлага невероятни гледки – изоставени села, стърчащи върху скалите, много върхове с невероятни гледки. По времето на Бай Тошо хранели мечките, но в един момент парите свършили и ги пуснали на свобода. И днес ясно виждаме резултата от тази необмислена постъпка. През последните години ставаме свидетели на многобройни набези на мечки, включително и нападения над хора. Специалистите казват, че навремето са внасяни мечки от Карпатите. Тукашната кафява мечка се кръстосала с карпатската и се е получила сравнително дребна, но много агресивна кръстоска мечки.

След някоя и друга серпентина пред вас изникна и село Манастир. По някои данни то е най-високо разположеното село в България и на Балканския полуостров. Според преданието селото е основано върху останките на старо селище, близо до срутен манастир, оттам идва и името му. Основателите на Манастир са преселници от село Давидково, чиито домове след Освобождението са останали отново в границите на Османската империя. В желанието си да избягат от оковите на робството, те преминали билото, по което минавала границата с Турция. Така се озовали на родна земя и изградили селото.

Местните разказват, че във Вълчевата дупка (в долния край на селото), където са открити останките от предполагаем манастир, са чували биене на камбани.

Полезна информация: Село Борово се намира на по 40 км съответно от Асеновград и Пампорово. В района се намира Кръстова гора, с. Борово, местността Хайдушки поляни, Белинташ

Още от Александър Караджов можете да прочетете тук.