Една уникална черква в Грузия

  • Една уникална черква в Грузия
    Една уникална черква в Грузия

Днес ви отвеждаме в отдалечения западен грузински регион Имерети, който е предпочитано място от туристите. Именно там има един скрит път, който води към черква. По него се стигадо стълбата Кацхи – естествен варовиков монолит, който се издига на височина повече от 40 м.

На върха на скалата пък се намират вероятно едни от най-изолираните черкви в света. Впечатляващата забележителност е разположена на около 200 км западно от столицата на Грузия – Тбилиси и е доста трудна за достигане. В тази част на страната няма влакове, така че единственият начин да стигнете до там е с кола или автобус. Пътешествието обаче си заслужава.

Последният етап от пътя се минава пеш и представлява 20-минуто ходене, по време на което пред вас ще се разкрие уникалната гледка. Това вълшебно изживяване става все по-силно, когато се доближите до самия стълб. Няколко стръмни недовършени стъпала дават знак, че посетителите почти са стигнали.

В основата на стълба от дясната страна се показват манастир и малък параклис. Отляво се издига 40-метровата варовикова колона в целия и блясък. Най-отгоре и се намира черква, построена през периода VI-VIII в. и посветена на Максим Изповедник – монах, живял там през VII в. Има също така и камерна гробница, винарска изба, стена и три отшелнически килии.

Всеки ден монасите, които живеят в подножието се изкачват по тясна метална стълба, закрепена за скалите. Те смятат, че ежедневното поклонническо изкачване, за да поднесат молитвите си на върха, ги доближава до бога. Интересен факт е, че местните монаси пък в момента са единствените хора на планетата, които имат правото да извършват 20-минутното изкачване по стоманената стълба до колоната чак до самия връх. Само мъже от монашески орден вече имат правото да изкачват „стълбата към небето”. В нито един момент от историята на жените не е било позволено да изкачват колоната.

Под скалната колона се намира новопостроената църква на Симеон Стълпник, манастирът и руините на стара стена и камбанария.

Все още е възможно да се изкачите до първото ниво на стълба, където има молитвена зона и кръст от VI век, издълбан във варовиковата скала - един от най-ранните съществуващи в момента примери на християнски символизъм. Също така има и място да запалите свещ и да се помолите в оградено място, издълбано в скалите.

Църквата е добавена по-късно и въпреки възрастта си, комплексът е напълно функциониращ и в момента.

Църквата на Симеон Стълпник, малък и спокоен параклис, украсен с декоративно изкуство и религиозни предмети, е на нивото на земята. Тихата и спокойна сграда е отворена за молитви на посетители. Вътре има колекция от поразителни иконописи, малък олтар и молитвено пространство с място, където да запалите свещ. 

Когато напускат параклиса, пред посетителите се разкрива вдъхваща благоговение гледка към прекрасните грузински пейзажи, като колоната остава отдясно. Също така на известно разстояние се вижда, през портал отдясно, самият манастир, койтообаче е недостъпен за обикновените посетители.