Еленска базилика – идея за разходка край Пирдоп

  • Еленска базилика – идея за разходка край Пирдоп
    Еленска базилика – идея за разходка край Пирдоп

Еленският манастир „Свети Илия“ към днешна дата представлява руини на унищожен от турците укрепен манастирски комплекс с внушителна раннохристиянска базилика. Намира се само на 3 км от град Пирдоп.

Самият храм се състои от манастирски постройки и заобикалящите ги крепостни стени, с 4-стенни кули в ъглитеМанастирът бил е активно средище на книжовността по време на Втората българска държава и е бил действащ до 1700 г., когато е разрушен от нашествие на турските завоеватели.

Непосредствено до него тече малката планинска Еленска рекакато в близост има и малък водопад и горичка, които са приятни за разходка, ако сте любители на по-непопулярните места.

Интересното е, че около руините на манастира има следи от голямо антично селище – вероятно древнотракийски град Бурдапа. Според преданието на мястото на Еленския манастир всяка година, в един и същ ден, от гората слизал елен, принасян в жертва на боговете – оттам идва и името на обителта. При разкопки около Еленската базилика наистина са намерени множество еленови рога и кости.

Еленска базилика – идея за разходка край Пирдоп

Първите археологически разкопки на мястото са проведени през 1913 г., като след направеното проучване става ясно, че Еленската базилика е изградена в края на V в.а укреплението около нея е строено в края на VI в. и началото на VII в.

Базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостровЧерквата била в източната част на неголям двор, обграден с дебели крепостни стени с четири отбранителни кули, а до нея била долепена и кръщелня.

Манастирът е разрушен около 200 години след основаването си. През Средновековието той е възстановен – тогава се превръща в един от важните книжовни центрове в района.