Елевадор де Сата Жуща - уникален асансьор насред Лисабон

  • Елевадор де Сата Жуща - уникален асансьор насред Лисабон
    Елевадор де Сата Жуща - уникален асансьор насред Лисабон

Асансьорът Сата Жуща (Elevador de Santa Justa) е едно историческо място в Лисабон, което да не пропускате, при посещение на града.

Този красиво орнаментиран португалски асансьор е свързвал долните улички на Баиша с Ларго до Кармо и е помагал на хората да се изкачват по стръмния хълм Кармо. В португалската столица има много хълмове, които винаги са представлявали трудност за местните, а те са търсели начин да се справят с проблема.

37448

По време на индустриалната революция няколко „асансьора“ на пара са били построени и се използват до днес, но на електричество. Едно от тези по-ранни съоръжения е било заместено от голям асансьор – Елевадор де Сата Жуща.

37445

Асансьорът е дело на португалския инженер Раул Месниер ду Понсард, който е бил ученик на самия Густав Айфел, създателят на Айфеловата кула. Асансьорът е направен между 1901-1902 г., издига се на 45 метра височина и се състои от две кабини от дърво, с огледала и прозорци. Всяка кабинка събира по 29 души, които могат да се насладят на страхотна гледка от върха на конструкцията.

37446

Оригиналният асансьор Елевадор де Сата Жуща се е задвижвал от парен двигател, който е сменен от електромотор през 1907 г. и той се ползва и до днес. Уникалният, красив асансьор е любим на местните хора и е истинска атракция за туристите на града.