Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина

  • Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
    Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина

След като тези дни се разходихме из сладостите на Европа, днес е време да разлистим тетрадките с рецептите на бабите ни, за да почерпим чужбинските ни гости с български лакомства.

Ще наблегнем на разните глезотии, свързани някакси по-отблизо със златната есен. Но тъй като сме против сезонната дискриминация - повечето от тях можем да си притотвяме почти по всяко време на годината. Но есента са... сякаш някак… по-вкусни.

Есен! Ядене на грозде, сливи, круши и смокини като за последно. Или бъркане на разни конфитюри като за последно. Дървета, храсти и цветя, нашарени като великденски яйца. Голямото събиране на орехи. Или голямото бране на грозде. Или голямото прибиране на тикви. Или голямото каквото-имате-в-градината (или в близкия пазар).

Ореховки -  сезонът на орехите е и докато сме на орехова вълна да забъркаме любимата ни бързо-лесно-вкусно 3-в-1 комбинация. Смлени орехи, захар и белтъци на сняг - забъркани, артистично сипани с лъжица върху хартия за печене, светкавично изпечени и още по-светкавично изядени - с чаша кафе или чай.

Печени ябълки или всякакви там неща с ябълки - кекса на баба с орехите и ябълките ми все още ми е любимец.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: sahua d
Снимка: flickr.com/sahua d

Мъстеница - онзи крем с нишесте, който по гроздоберено време се прави с гроздов сок вместо мляко или вода. Обаче ако имате мерак, колко му е да си купите грозде от магазина, по което време на годината ви е кеф, да си изстискате литър фреш и да забъркате един крем.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: Мария Захариева

 Снимка: Мария Захариева

Желе от дюли, прясно-прясно, много му отива, когато се е излегнало върху някоя палачинка, например. Добре му е и с мекици, а пък върху пържена филия до натрошено сирене направо е цар.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: storebukkebruse

Снимка: flickr.com/storebukkebruse

Сладко от сини сливи или сладкиш с него или с пресните плодове. А може и да съчините нещо със сушени сини сливи. Въпрос на творчество, личен вкус или на вкуса на баба ви в приготвянето на сините сливи за зимата.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: storebukkebruse
Снимка: flickr.com/storebukkebruse

Тиквеник - по рецептата на баба ви, знаете - листи за баница (за тези от нас, които още не сме се изучили да точим),настъргана тиква, захар и няколко капки олио за разкош. А разбирачите го правят и с повечко орехи и канела.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: Мария Захариева
Снимка: Мария Захариева

Други творения с тикви - на фурна, с мед, с  орехи, с мляко, с канела или с всичко заедно. Може и да е варена, но в нас нещо й се мръщим.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: www.flickr.com/gt8073a
Снимка: flickr.com/gt8073a

Круши - пресни, на конфитюр или в някой сладкиш. Представете си любимият ви блат покрит с нежни резенчета круша, завити с одеяло от пухкави белтъци и цялата тази компания леееко изпечена за по-добър тен.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: Frédérique Voisin-Demery
Снимка: Frédérique Voisin-Demery

Меденки - не са типично есенни, май най-много се правят през зимата, докато човек си стои вкъщи на топло. Но хич не е лоша идея да използваме по-хладните есенни вечери и да си забъркаме едни меденки, слепени с прясно приготвения конфитюр от сини сливи, например.

Смокини и всякакви сладка и сладкиши с тях. Аз май залитам към прясната им версия през есента. В компанията на чаша вино и някое сирене например.

Есенните десерти на баба ви за гостите ви от чужбина
Снимка: Lindy Buckley
Снимка: flickr.com/Lindy Buckley

Който иска да спори, че комбинирането на плодове и сирена не е много българско - моят отбор луди баби всички до една си хапват плодове със сирене - пък те французите нека си разправят истории за камембер с грозде, сниман върху красива дървена цепеница. Явно и те си имат луди баби. Ходете доказвайте кои първи са полудели.

Я по-добре - викнете си няколко френски каучсърфъра и докато похапвате десерти си разправяйте истории за баби.