Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра

  • Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
    Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
  • Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
    Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
  • Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
    Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
  • Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра
    Етно приказка: Трявна, Боженци и Етъра

Преди няколко месеца направих една от най-незабравимите обиколки из България. Посетих Трявна, Боженци и Етъра, а споменът за тези места ще запазя за дълго в сърцето си. Това не са просто едни красиви кътчета от нашата страна, а онези места, които съхраняват духа на времето. Ето защо за мен тази обиколка не е едно обикновено пътуване, а етно приказка, в която неусетно се завръщаш към начина на живот на нашите прадеди. Поне за малко се откъсваш от динамиката на XXI век, потапяш се сред красотата на райските места.


Трявна

Всичко започна така – в утрото на един пролетен ден, заредена с много добро настроение, тръгнах на път, а дестинацията беше град Трявна. Дългият път от София до Трявна ме отведе в един приказен град, който напълно оправда думите на всички мои познати, които вече бяха го посещавали. Озовах се на място, което ме очарова с красотата, чистотата, реда и отношенията между хората. Имах чувството, че сънувам. На фона на свежата зеленина изпъкваха пролетните цветя, които с ярките си цветове радваха всички.

Опознаването на града продължи с разходка в старата част, в която имах възможността да разгледам музея за резбарско и зографско изкуство, който е една от забележителностите от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Друга забележителност е Райковата къща - родната къща на проф. Пенчо Райков, който е първият български химик. Задължително е всеки един турист да обърне внимание на дърворезбата, с която е известен градът. В миналото един човек е бил признаван за майстор, ако успее да направи по-интересни и причудливи форми в дървото.

Докато сте в Трявна, отбийте се и до къщата музей на Ангел Кънчев и родната къща на П. Р. Славейков. Къщата на поета е строена през 1830 г. и е превърната в музей.

Несъмнено най-представителната сграда на площада с часовниковата кула е Тревненското школо, което е построено с помощта на хората от града. В него се е преподавало по модерни за времето си педагогически системи и това е била една от първите крачки към светско образование. В това школо е преподавал и П. Р. Славейков.

В Трявна можете да видите и музея за африканско и резбарско изкуство, в който се съхраняват десетки предмети от различни краища на света. Всички туристически обекти имат символична такса за вход - най-често е 2 лв.

Част от автентичната част на града са гърбавият мост и часовниковата кула. Мостът е построен от Димитър Сегюв още в средата на XIX век. Около изграждането на часовниковата кула съществуват няколко легенди. Според една от тях, за да се даде разрешение за нейното изграждане, тревненките е трябвало да свалят накитите, които са носели, за да не засенчват с красотата си жените нa бейовете. Днес кулата е един от символите на града. В близост до нея се намира и храмът „Св. Архангел Михаил”.

Разходете се и по калдъръмените улици, без да бъдете притеснявани от автомобили. На улицата на занаятите може да видите как се правят различни керамични изделия, обувки, тъкани и други. Трявна в миналото е била средище на множество занаяти - дърворезбарство, иконопис, дюлгерство, които са били основният поминък на местните. Така се оформя прочутата Тревненска художествена школа – най-старата възрожденска школа в България, основана от Витан Карчов, живял и работил през първата половина на XVII век.

Етъра

Моята етно обиколка продължи с посещение на Етъра край Габрово. Етърапредставлява умален модел на някогашно Габрово. В него можете да се разходите по занаятчийската чаршия, която показва 16 образеца на балканската архитектура, разкриващи таланта на някогашните строители. Комплексът представя начина на изработка на изделията, при която занаятчията сам е продавал направеното. Посетителите могат да станат свидетели на производството на брашно, обработването на кожи и дърво, тъкането.

В Етъра имате възможност да видите Саковата къща, в която е запазен интериорът на някогашните търговски домове. Постоянните експозиции дават възможност на туристите да се докоснат до автентичния свят на българина такъв, какъвто е бил някога.

Боженци

Село Боженци се намира в близост до град Трявна. Това е още едно от райските кътчета в нашата страна, което ще ви очарова с тишината, зеленината и запазените архитектурни сгради. Според една от легендите болярката Божана е извела преди повече от шест века братята и синовете си от Търновград. Дошли на територията на днешното село, построили малко селце, което и до днес носи името на Божана. От богатата история на селото са останали неколцина местни хора и уникални къщи на около 200 години, които са свидетелство за архитектурните решения на миналото.

Едно е сигурно – след посещението на Трявна, Етъра и Боженци няма да бъдете същите. Всеки един ще запази спомена от видяното, като ще бъдете изпълнени с желанието да се върнете отново по тези приказни места.