Европейска столица на културата - какво точно е това?

  • Европейска столица на културата - какво точно е това?
    Европейска столица на културата - какво точно е това?

Напоследък често чуваме надслова "Европейска столица на културата". Плакати, реклами по телевизията и интернет ни съобщават за това звание, но всъщност знаем ли за какво точно иде реч?

Откъде идва всичко?

Това е едно от най-популярните и престижни събития в рамките на Европейския съюз. Стартира през 1985 г. и оттогава над 40 града са получили титлата. Целта му е да сближи народите от Стария континент и да ни помогне да научим повече едни за други. Инициативата помага на градовете да се популяризират, модернизират и развият. Има и икономически ползи, като сред печелившите градове до момента е установено, че за всяко вложено в проекта евро, възвращаемостта е между 8 и 10 евро. Освен това, печелившият град получава поощрение на стойност 1,5 милиона евро.

Кога България ще има Европейска столица на културата?

Традицията повелява всяка година титлата да се дава да два града - един от старите членки на ЕС и един от новите. През 2019 г. и България ще има възможността да каже "И ний сме дали нещо на света". Нашата държава ще участва заедно с Италия - ще бъде избран по един град от всяка страна. За Италия се съревновават Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, а за България - София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Шумен и Русе.

Съвсем скоро - между 10 и 12 декември, осемте наши града ще преминат през първия етап на оценка. Журито, състоящо се от български и други европейски членове, ще прецени кои градове заслужават да преминат нататък в състезанието за престижната титла. През септември 2014 г. избраните градове ще имат възможността да покажат своите възможности и преимущества пред експертно жури, а през май 2015 г. ще бъде взето окончателно решение кой български град ще стане следващата Европейска столица на културата. Така градът победител ще разполага с 4 години за да усъвършенства своите предимства.

Актуална информация септември 2014 г.: След като в борбата за Европейска столица на културата останаха четири български града: София, Пловдив, Варна и Велико Търново - на 5 септември 2014 г. ще бъде обявен градът, който международното жури ще препоръча за Европейска столица на културата. Окончателното решение ще бъде взето през май 2015 г.

Кой за какво се бори?

Всички осем кандидата имат добре разработена програма, с която се надяват да впечатлят журито.

София и Северозападен регион

София, Благоевград, Перник и Кюстендил участват заедно, под общия надслов "Сподели София". Регионът се надява да заслужи титлата благодарение на своите артистични, културни и икономически преимущества. Акценти в плана на София и Югозападния регион са възстановяването на културната инфраструктура, привличането и задържането на таланти и артисти, експериментаторската и творческа атмосфера, богатата история и добре развитата наука.

Пловдив: Заедно

Мотото на пловдивската кандидатура е "Заедно". Акцентът пада върху обединението на различните поколения и етноси, които съжителстват в града. Целта на Пловдив е да заздрави връзката на хората със земята, да популяризира историческата си стойност и да наблегне на толерантността, независимо от междуличностните различия.

Бургас: Културен ускорител

Концепцията на Бургас се нарича "Бургас - Културен ускорител", като играта на думи идва от Големия адронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания. Идеята е разделена на три части - Потоци, Сфери и Проекти, като целта е да се покаже как различните страни на града се сблъскват и хармонизират.

Варна: Бряг на вдъхновението – изграждане на доверие чрез култура

Варненският проект носи названието "Бряг на вдъхновението – изграждане на доверие чрез култура". Основните предимства, на които градът набляга, са богатото минало изпълнено с културно-историческо наследство, младежките дейности и характерната за града фестивална традиция.

Велико Търново: Творим щастие

Велико Търново ще се стреми да впечатли журито с концепцията "Творим щастие". Организаторите вярват, че най-важно е човешкото щастие, а то е изградено от наука, изкуство и култура. Градът ще използва мерките "Брутно национално щастие" и "Световен индекс на щастието" за бъдещо измерване на това чувство по света.

Габрово: Balancing Europe

За да се представи, Габрово избира мотото "Balancing Europe". Градът разчита на своята индивидуалност, богата индустриална и възрожденска култура. Концепцията залага шеговито и на прочутата габровска пестеливост.

Морето на Шумен – море от култура

Шумен се бори за титлата с думите "Морето на Шумен – море от култура". Идеята е да се популяризират достойнствата на града като скален релеф "Мадарски конник", който е и един от символите на страната ни. Шумен разчита на потенциала си за развитие и иновации, както и на богатата културна и археологическа история.

Русе – град на свободния дух

Русе се стреми към победа с надслова "Русе – град на свободния дух". Набляга се на качествата на града като ключова точка от дунавското пространство. Кандидатурата е подтикната от ясния план на града за бъдещо развитие, както и от производствената му култура.

В сайта на всеки от градовете можете да намерите повече информация за реализацията и вдъхновението на проектите. След което единственото което ви остава, е да стискате палци на своя фаворит.