Ейвбъри – най-големият мегалит в Европа

  • Ейвбъри – най-големият мегалит в Европа
    Ейвбъри – най-големият мегалит в Европа

Нека ви отведем в Англия до най-големия мегалитен комплекс в Европа – Ейвбъри

Той се намира едва на около 40 км от популярния Стоунхендж и въпреки това е далеч по-неизвестен.

Външният кръг от каменни блокове в Стоунхендж е с диаметър около 33,5 м, докато този на външния кръг в Ейвбъри е малко над 305 м. Последният първоначално се състоял от почти 200 камъка (много повече от блоковете в Стоунхендж) като външният вал е висок над 6 м и има обиколка от 1,2 км.

Кой и защо построява Ейвбъри, все още е мистерия, но има множество предположения, които варират – за едни мегалитът е древна обсерватория, а за други място за жертвоприношения. Край мегалита обаче може да се види една могила, по-известна като Силбъри Хил. Тя е най-високата праисторическа могила в Западна Европа и е от периода 2400-2000 г.пр. н. е. Тя изглежда много внушителна със своята височина от 39,62 м и площ от 22,26 дка.

Ейвбъри – най-големият мегалит в ЕвропаСнимка: Ed Webster/Flickr

Проучванията на мястото са започнати през 17-ти век от археолозите Джон Оубрей и Уилям Стюклей. След голяма пауза те са продължени през 30-те години на миналия век от Александър Кейлър – любител археолог, който продължава проучването. Той купува земята в Ейвбъри, около която е открит праисторическия обект и реконструира голяма част от монумента, като издига отново много от заровените камъни.

Ейвбъри – най-големият мегалит в ЕвропаСнимка: stu smith/Flickr

Най-хубавото от всичко обаче е, че заради не толкова голямата си популярност Ейвбъри е сравнително по-спокойно място за разходка, не само за туристи, но и за животните в местността.