Фар на 800 години посреща посетители с холограма

  • Фар на 800 години посреща посетители с холограма
    Фар на 800 години посреща посетители с холограма

Знаете ли кой е най-старият работещ фар в света? Сигурно се досещате, че това е Кулата на Херкулес в Испания, но знаете ли кой се нарежда веднага след него в тази класация? Той е на цели 800 години и се намира на върха на полуостров Хук в Уексфорд, Ирландия.

Често, тези които са поставени на второ място, тънат в неизвестност. Такъв е случаят с фарът Хук. Той е вторият най-стар, действащ фар в света, а историята му е не по-малко впечатляваща от тази на първия!

Според легендата, през 5-ти век, един монах изгражда манастир на полуостров Хук в Уексфорд, а монасите издигат първия огнен фар, за да предупредят моряците да се пазят от опасните скали. Кулата, която се издига днес, е пристроена през 13-и век като ориентир и светлина, за да направлява корабоплаването до близкото пристанище. Точната дата на строежа не е известна, но се смята е в периода 1201 - 1240 г.

Фар на 800 години посреща посетители с холограма
Снимка: Hook Lighthouse

Въпреки 8-вековната си история, фарът винаги е иновативен и дори сега продължава да предлага интересни тематични събития и семинари. Можете да го посетите на някоя от вечерните или ранните сутрешни обиколки, които се организират. Посетителите се изкачват по 115-те стъпала на кулата и се запознават с холограма в реални размери на монаха, създател на фара.

Фар на 800 години посреща посетители с холограма
Снимка: Hook Lighthouse

След изненадата от появата на холограмния образ, посетители имат още едно интригуващо преживяване - стъпването на балкона на фара Хук. От него се разкрива зашеметяваща гледка към морето. Усещането е сякаш се връщате стоитци години назад и вие сте единствените хора на отдалечено кътче земя!