Кулата на Херкулес – най-старият работещ фар в света

  • Кулата на Херкулес – най-старият работещ фар в света
    Кулата на Херкулес – най-старият работещ фар в света

Кулата на Херкулес е една уникална постройка, която се извисява от векове на бреговете на Северна Испания.


Този древен римски фар, известен в миналото като Фарум Бригантиум, е разположен на полуостров на 2,4 километра от центъра на Ла Коруня. 55-метровият фар е построен между 1-2 в. сл. Хр. на 57-метрова скала на галисийския бряг , за да улеснява навигацията по това неблагоприятно скалисто крайбрежие, известно като „Брегът на смъртта“, заради многото корабокрушения.

38109

Предполага се, че Кулата на Херкулес е направена по подобие на Александрийския фар, а учените считат, че това е най-старият все още функциониращ фар в света.

38108

34 метра от фара са били построени от римляните, а останалите 21 метра са добавени при ремонт през 1791 г. До постройката има градина със скулптури от Пабло Серано и Франсиско Лейро, както и статуя на Бреоган, с когото е свързана една от легендите на фара. Според приказките, този митологичен крал на Галисия и родоначалник на галския народ, е построил фара, за да могат синовете му да виждат зеленината на дома им в Ирландия.

38111

Другата популярна легенда гласи, че на това място митичният герой Херкулес убива великанът Герион след тежка битка от три дни и три нощи. Херкулес погребва главата на Герион, заедно с оръжията му, и нарежда на мястото на сражението да бъде построен град. Фарът, черепът и костите днес са на герба на Ла Коруня.

38112