Филми, които ще ви отведат на пътешествие по света

  • Филми, които ще ви отведат на пътешествие по света
    Филми, които ще ви отведат на пътешествие по света

Ние пътешествениците неуморно търсим начини да заситим глада си за откриване на нови места и приключения. В така създалата се ситуация ни е невъзможно да пътуваме, но ставаме все по-креативни във виртуалното пространство.

Разбира се, че срещата на живо с ново място е най-истинска и интригуваща, но докато сме в тази ситуация можем да разберем много за различните места, да ги опознаем на теория, а след време и на практика.

Нека се пренесем в различни точки по света с помощта на киното и да помечтаем, да разберем, да разгледаме, да любопитстваме. Да прекараме 2 часа като се пренесем на съвсем различно място, а всъщност тялом да сме вкъщи.

1. Австралия в Walkabout (1971)

„Walkabout“ е британски филм от 1971 година, приключенска драма на режисьора Никълъс Роуг по сценарий на Едуард Бонд, базиран на едноименния роман от Джеймс Ванс Маршал.

В центъра на сюжета са младо момиче и малкият ѝ брат, изоставени от баща им, който се самоубива в изолирана област в Австралия. Те успяват да оцелеят, след като срещат младеж абориген, който им помага да се върнат в населен район. Главните роли се изпълняват от Джени Агътър, Люк Роуг, Дейвид Гълпилил.

2. Япония в Lost In Translation (2003)

„Изгубени в превода“ (на английски: Lost in Translation) е американски драматично-комедиен филм от 2003 г. със сценарист и режисьор София Копола, разглеждащ проблемите за странните обстоятелства, които могат да съпътстват зараждането на едно приятелство, за себенамирането и неподправената духовна взаимност.

В центъра на сюжета са отношенията между застаряващ актьор и млада жена, попаднали за няколко дни в хотел в Токио. Главните роли се изпълняват от Бил Мъри и Скарлет Йохансон.

София Копола печели награда Оскар за Най-добър оригинален сценарий, като филмът е номиниран също за Най-добър филм и Най-добри мъжка роля. Мъри и Йохансон получават наградите на БАФТА за главна мъжка и женска роля.

3. Виена в Преди изгрев (1995)

„Преди изгрев“ (на английски: Before Sunrise) е американска романтична драма от 1995 г. на режисьора Ричард Линклейтър по сценарий на Линклейтър и Ким Кризън. Филмът проследява историята на Джеси (Итън Хоук), млад американец, и Селин (Жули Делпи), млада французойка, които се запознават във влак и слизат във Виена, където прекарват нощта, като се разкарват из града и се опознават.

През 2004 г. излиза продължението „Преди залез“, което се развива девет години след първия филм, а през 2013 г. излиза второ продължение, озаглавено, „Преди полунощ“, което проследява историята след осемнайсет години.

4. Париж в Amélie (2001)

„Невероятната съдба на Амели Пулен“ (на френски: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain) е френско-германска филмова копродукция, романтична комедия от 2001 г., режисирана от Жан-Пиер Жоне, който е и съсценарист заедно с Гийом Лоран. Филмът има пет номинации за Оскар, и печели 4 награди Сезар, Европейската филмова награда за най-добър филм и 2 награди на БАФТА.

„Невероятната съдба на Амели Пулен“ разказва историята на Амели – момиче, което расте изолирано от другите деца, заради погрешното схващане на баща си, необщителният доктор Рафаел Пулен, че дъщеря му страда от проблеми със сърцето (недоразумение, дължащо се на факта, че в редките мигове на близост между тях по време на медицинските прегледи, сърцето на Амели се разтуптява от вълнение). Амели е още малка, когато майка ѝ, също толкова невротична като бащата, умира, след като самоубийца скача от покрива на катедралата Нотр Дам и се приземява върху нея. Нещастието кара бащата на Амели да се затвори още повече в себе си и да се посвети на изграждането на ексцентричен мемориал на своята съпруга. Оставена сама на себе си, Амели развива необикновено буйна фантазия.

5. Рим в La Dolce Vita (1960)

„Сладък живот“ (на италиански: La dolce vita) е италианско-френски игрален филм – трагикомедия, излязъл по екраните през 1960 година, режисиран от Федерико Фелини с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме в главните роли. Сценарият е написан от режисьора Фелини в сътрудничество с Тулио Пинели, Енио Флаяно, Брунело Ронди и Пиер Паоло Пазолини.

Произведението е разделено на няколко кратки епизода с пролог и епилог, проследяващи една седмица от живота на римския журналист Марчело Рубини (Мастрояни), в неговото непрестанно търсене на любов и щастие, които никога не идват.

6. Хавай в Потомците (2011)

„Потомците“ (на английски: The Descendants) е американска комедийна драма от 2011 г. на режисьора Александър Пейн по романа на Кауи Харт Хемингс. Във филма участват Джордж Клуни, Бо Бриджис, Джуди Гриър, Шейлийн Удли и Матю Лиърд. Филмът е пуснат по кината в САЩ на 18 ноември 2011 г. от Фокс Сърчлайт Пикчърс, след като преди това е прожектиран на фестивала в Торонто.

През януари 2012 г. „Потомците“ печели два Златни глобуса и получава пет номинации за Оскари 2012. 

Проследява се вълнуващото и непредсказуемо пътуване на едно американско семейство, което трябва да преоткрие себе си, за да оцелее.

Мат Кинг (Джордж Клуни), съпруг и баща на две дъщери, трябва да преосмисли миналото си и да начертае план за бъдещето на семейството, след като жена му претърпява инцидент край бреговете на родните им Хаваи.

7. Мароко в The English Patient (1996)

„Английският пациент“ (на английски: The English Patient) е американско-британски пълнометражен игрален филм, създаден през 1996 г. по едноименния роман на Майкъл Ондатджи (канадски автор, удостоен с престижната награда „Букър“). Режисьор на филма е Антъни Мингела. В него участват Ралф Файнс, Жулиет Бинош, Кристин Скот Томас, Уилям Дефо и др. Музиката е на Габриел Яред.

Филмът има 9 награди Оскар (вкл. за „най-добър филм“, „най-добра режисура“ и „най-добра поддържаща женска роля“ на Жулиет Бинош) и 3 награди Златен глобус.

В края на Втората световна война, млада медицинска сестра (Жюлиет Бинош) се грижи за жертва на самолетна катастрофа, коята е зле обгоряла, в полева блолница в Италия. Миналото на жертвата (Ралф Файнс) се показва в откъслечни ретроспекции, разкриващи съдбоносна любовна връзка. Тежка амнезия държи самоличността му в неизвестност и единственото, което намеква нещо за произхода му, е неговият английски.

При евакуацията на лазарета сестра Хана предлага да остане с "английския пациент" в руините на изоставен манастир, убедена, че той няма да издържи пътуването. Останали сами, Хана постепенно събира историята на пилота от откъслечните му спомени.

8. Тайланд в The Beach (2000)

„Плажът“ (на английски: The Beach) е американско-британски игрален филм (приключенска драма от 2000 година на режисьора Дани Бойл, по сценарий на Джон Ходж, базиран по негова книга на Алекс Гарланд през 1995 г. В главната роля участва Леонардо ди Каприо в ролята на Ричард, американски пътник. Филмът е заснет в Тайландския остров Пхи Пхи през 1999 г. Излиза на екран от 11 февруари 2000 г.

9. Чикаго в Ferris Bueller's Day Off (1986)

„Почивният ден на Ферис Бюълър“ (на английски: Ferris Bueller's Day Off) е американски комедиен филм от 1986 г. със сценарист и режисьор Джон Хюз. През 2014 г. филмът е включен в Националния филмов регистър.

Ферис Бюълър. По-голям от живота. Невероятен късметлия. Той е пример за всички онези, които се вземат много насериозно. Момче, което знае стойността на един свободен ден. Почивният ден на Ферис Бюълър хроникира събитията през един особен ден на твърде магнетичния млад мъж Ферис (Матю Бродерик).

Една прекрасна пролетна сутрин, към края на последната си година в училище, Ферис се подава на непреодолимото желание да пропусне зубкането и се отправя към града, заедно с гаджето си (Миа Сара) и най-добрия си приятел (Алън Рук), за да усети емоциите на един ден свобода… и покаже какво може да се постигне с малко изобретателност, доста кураж и едно червено “Ферари”.

10. Кения в Out of Africa (1985)

 

Далеч от Африка (на английски: Out of Africa) е американски филм от 1985 година на режисьора Сидни Полак. В главните роли участват Мерил Стрийп и Робърт Редфорд. Филмът получава Златен глобус и Оскар за най-добър филм и общо 28 награди. Направен е отчасти по автобиографичния роман на датската писателка Карен Бликсен.

Действието във филма се развива в периода 1914—1931 година в Кения.

"Извън Африка", един от великите романтични епоси на киното, разкрива невероятната истинска история на Карън Бликсен (Мерил Стрийп) - една силна жена, която заедно с безотговорния си съпруг (Клаус Мария... Брандауер), управлява плантация за кафе в Кения през 1914г. Самата Карън се изумява, когато започва да се влюбва в земята, народа и един загадъчен ловец (Робърт Редфорд).