Филми, заснети по книги – на фестивала CineLibri

  • Филми, заснети по книги – на фестивала CineLibri
    Филми, заснети по книги – на фестивала CineLibri

Задава се нещо, което не е правено досега по нашите ширини – кинофестивал за филми, създадени по книги, който ще се проведе в три града едновременно – София, Пловдив и Варна.

CineLibri обещава както класика, така и нови заглавия – 14 екранизации на литературни произведения в общо 50 прожекции, включително и за деца, но и много повече. Срещи със световни автори (Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини), актьори (Серджо Кастелито), както и специални събития, които ще потопят зрителите в атмосферата на филмите.

Ето нашите любими филми, които препоръчваме да гледате от програмата на CineLibri:

1. Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

По романа „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ (издаден у нас през 2013 г.) на шведския писател Юнас Юнасон

18779

За какво става въпрос: След дълъг и богат на събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния му рожден ден персоналът на дома организира парти в негова чест, а той решава да избяга през прозореца на стаята си. Алан ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития. Филмът умело преплита идеи и мотиви мотиви от „Форест Гъмп“ и филмите на Гай Ричи, сигурно защото романът напомня перото на Вонегът и Паасилина и се чете с широко усмихнати очи.

Прочетете и откъс от книгата.

2. Никой не се спасява сам

По романа „Никой не се спасява сам“ (издаден у нас през 2015 г.) на италианската писателка Маргарет Мацантини

12764

За какво става дума: Делия и Гаетано са „смъртоносен пример за съвременна двойка” - разделена двойка със сравнително дълъг съвместен живот зад гърба си и две малки деца. Докато разговарят на терасата на римски ресторант, си припомнят всички онези уж дребни, горчиви пререкания, които постепенно са разяждали връзката им. Сега най-много ги боли от пропуснатите възможности. А дали вярата в собствената болка не е признак на надменност?

Прочетете и откъс от книгата.

3. Закуска в Тифани

По романа „Закуска в Тифани“ (претърпял поредно издание у нас през 2013 г.) на големия американски писател Труман Капоти

39230

За какво става дума: Нощта прелива в ден над пустото „Пето Авеню”. Докато Ню Йорк прогонва съня от очите си, една стройна фигура, ухаеща на вчерашни мечти, се отразява във витрината на най-известния бижутериен магазин в света. Скрита зад слънчеви очила, тясна черна коктейлна рокля и с вдигната коса, тя е олицетворение на сдържана елегантност, смекчена само от хартиената торбичка със сандвич и картонената чашка с кафе, които държи. Това е Холи Голайтли – така, както я помнят всички, един самотен и искрящ скъпоценен камък сред толкова много по-дребни диаманти. За разлика от своите клиенти самата Холи не е член на висшето общество, което посещава често любимия й бижутериен магазин. Макар този факт да не е подчертан във филма, Капоти в своя роман дава да се разбере, че 18-годишната принцеса всъщност е професионална компаньонка. Холи пробва късмета си в бохемското общество, опитвайки се да свързва двата края (или да натрупа състояние) сред плейбои и сноби в свят на маски, преструвки и безброй огледала.

Научете и как да пътувате по стъпките на Холи.

4. Фрида

По романа на Хейдън Херера

7791

Къщата на Фрида Кало в Мексико

За какво става дума: Годината е 1925-а. Една зловеща катастрофа оставя Фрида с потрошено тяло и я лишава от възможността да има деца. След месеци на терапия и болезнено възстановяване, по време на което тя излива чувствата си върху платното, Фрида се изправя на крака и посещава вече признатия художник Диего Ривера за професионално мнение. Диего е запленен както от творбите й, така и от нейната стремителност и магнетизъм. Тази среща се оказва повратна точка в съдбата на двамата. Филмът проследява крайъгълни събития в живота на Фрида и излага на показ непокорния й нрав, сеизмичната й сексуалност, настоятелните й опити да има деца; щрихова развитието й като художник; стъпва на пръсти около ранната й смърт, когато е едва на 47 години.

Прочетете и откъс от романа „Свещена билка“ на Ф.Г. Хагенбек.

5. Кустурица, балкански хулиган (България 2012)

Сценарий и режисура: Георги Тошев и Явор Веселинов

За какво става дума: Режисьор, актьор, музикант, организатор на фестивал, съпруг, баща, дядо, приятел, преподавател... Емир Кустурица има много лица. Кое, обаче, е истинското? Този филм е неочаквана, силно въздействаща среща с един от най-интересните и противоречиви европейски режисьори. Близък поглед към света на Кустурица и неговия дървен град в Мокра Гора. „Това не е филм, който има за цел да обясни творчеството или живота на Кустурица. Това е документ за случващото се с един от най-креативните европейски режисьори тук и сега. Защото Кустурица не прави само филми. Той създава Дървенград и Каменград, организира фестивал за млади кинотворци, интересува се от политика, изнася концерти с No Smoking Orchestra. Той е личност, която непрекъснато създава,” сподели Георги Тошев.