Фрайбург - забележителности през погледа на един българин

  • Фрайбург - забележителности през погледа на един българин
    Фрайбург - забележителности през погледа на един българин

Иван Хаджиев – заклет пътешественик, който определя себе си нито като българин, нито като германец, а още по-малко като чужденец – казва, че е просто гражданин на света. Той не е турист, който разглежда главните забележителности, а неуморно търси интересни и не толкова известни истории, свързани с тях.

Преди пет години съдбата донякъде случайно го довежда в един сравнително малък и спокоен германски град със стратегическо георгафско разположение и приятен климат – Фрайбург...

Ако дори не сте го чували досега, по-надолу ще разберете защо си заслужава да го посетите.

Първото място, на което ще ви заведа във Фрайбург, е... до средновековната готическа катедрала от 12-и век. По-смелите от вас могат да се пробват да се изкачат сами до кулата, висока почти 120 метра. Като възнаграждение за тези усилия пред погледите ви ще се открие замайваща гледка над града, от която можете да видите дори френския планински масив Вогези над Елзас. След като слезете от катедралата, ще се озовете на Мюнсетрплац – главния площад (Münsterplatz) и силите ви ще бъдат възвърнати като похапнете вкусни регионални продукти от делничния пазар, при това собствено производство.

 42527

Недалеч ще видите и двата фонтана – Геогрсбрунен (Georgsbrunnen) и Фишбрунен (Fischbrunnen). Интересното е, че множеството фонтани в града се захранват по естествен начин от специални водни системи, използващи налягането на водата от река Драйзам. Без водни помпи и без ток!

Искате - не искате, ще ви направят впечатление и Бехле-тата (Bächle) – малки водни каналчета. В миналото са използвани за индустриални цели и за предпазване от пожари, а сега просто радват малки и големи и разхлаждат в горещите летни дни.

42518

Когато имам малко спокойствие... се изкачвам до Шлосберг (Schlossberg) – хълм, разположен в рамките на Фрайбург, с прекрасна гледка над целия град – мога да наблюдавам и Катедралата, и френските Вогези, и Елзас.

42525

Във Фрайбург непременно се снимайте... по залез на Шлосберг. Или пък на (Коломби шлос) Colombi Schloss – археологическия музей и някогашния дворец, носещ името на италианска принцеса.

42528

Ако трябва да опитате само едно местно ястие, трябва да е... наденичките с лук и горчица на Мюнсерплац. И Крепес (Crepes) – вид палачинка, приготвена на плоча. Всъщност как ще пропуснете да посетите Цум ротен берен – при червената мечка (Zum roten Bären) – най-старият ресторант в Европа?! Задължително се отбийте и там и опитайте Карлслебер мит брегеле (Kalbsleber mit Brägele) – телешки дроб с едри запържени картофи. Ако пък сте вегетарианци, поръчайте си Кейзешпецле (Käsespätzle).

Забравете за диетите и опитайте възможно най-много местни (и световни) ястия – във Фрайбург се намира така нареченият рай за гастрономите в Марктхале (Markthalle) – закрита уличка с ресторанти от цял свят.

Когато искам да избягам от тълпите... има само едно място и то се нарича Шварцвалд. Планината е лесно достъпна по всякакъв начин.

Фрайбург - забележителности през погледа на един българин

Недалеч се намират две много красиви езера – Титизее (Titisee) и Шлухзее (Schluchsee). Човек може да наеме лодка или просто да се разходи по брега и да се наслади на спокойствието...Ако искате да бягате от света още рано сутринта, изкачете се и до най-високият водопад в ГерманияТоднауер (Todnauer).

Фрайбург - забележителности през погледа на един българин

Жителите на Фрайбург никога не биха... признали, че има по-красиво място от техния град. Винаги повтарят - "Am besten ist am Südwesten" (Ам бестен ист ам Зюдвестен: Най-добре си е на югоизток). Препоръчително е да не се опитвате да ги апострофирате.

Можете да познаете, че някой е от Фрайбург... по това, че един много добре облечен човек с официален костюм и вратовръзка отива на работа с... колело. Независимо дали е адвокат, кметът или кварталният бакалин.

Малко хора знаят, че... Фрайбург се слави като Зеления град на Германия и то не само от политическа гледна точка (кметът е от партия „Зелените“). Покривите на училища и сгради са покрити с фотоволтаични клетки, а ако погледнете в посока планината, по върховете се виждат ветрогенератори, стърчащи гордо над дърветата. Всяка една обществена сграда е лесно достъпна за хора с увреждания. А, и има велосипеди на глава от населението почти толкова, колкото и в Амстердам.

42515

През пролетта трябва... да се полюбувате на разцъфналите дръвчета – бели, розови, прасковени... Пролетта във Фрайбург идва по-рано от останалата част на Германия.

42524

През лятото трябва... да посетите обществените плажове и множеството изкуствени езера – Багерзеее (Baggersee). Те са единственото спасение от непоносимата горещина.

42514

През есента трябва... да отидете на Международният автомобилен и технически панаир. Също така да видите есенния Шварцвалд.

42517

През зимата трябва... да се отправите към близките зимни курорти – Хинтерцартен (Hinterzarten) и Фелдберг (Feldberg). Интересно е как чувството е същото като когато караш ски на Пампороворазликата е единствено в задния фон – вместо Рила и Пирин, имаш Алпите.

Фрайбург - забележителности през погледа на един българин

Най-добрата еднодневна екскурзия от Фрайбург е... ами тя въобще не е една и за всекиго си има по нещо.

За мен лично (и за тези, които обичат уюта на плажовете и на езерата) тази екскурзия е до Бодензее (Bodensee)езеро, на което имаш чувството, че си на морето, без да ти липсва и пясъчна ивица дори.

42521

За любителите на историята и културата и/или виното тази дестинация ще е съседната област Елзас във Франциямногократно преминавала ту в германски, ту във френски владения. Окончателно след подписването на Версайския договор остава френска. Задължително посетете винарските селца Рикевеир (Riquewihr), Кайзерсберг (Kaysersberg) и, разбира се, столицата на областта – Страсбург.

42520

За по-платежоспособните съвсем наблизо са швейцарските градове Базел и Цюрих.

За любителите на екстремни преживявяния най-подходящото място е най-големият увеселителен парк в Германия – Ойропа парк (Europapark) при Руст (Rust).

Само във Фрайбург може да се случи... в неделя да не срещнете нито един човек по централните улици на града... Неделята е свещен ден и се възприема като време, което да отделиш за семейството си и за подготовка за новата седмица.

Препоръчай място за кафе и сладкиш... Безброй много кафе-сладкарници. Една от любимите ми е на последния етаж на Kaufhof с изглед към Мюнстера (Катедралата).

Препоръчай място за бира... Хора, това е Германия! Мога ли да ви препоръчам само едно място за бира?! Съществуват десетки малки и големи фамилни пивоварни в самия център на града. В Стария град любими са Feierling, Schlappen, Martin's Bräu. В случай, че не харесвате по-задушевни заведения, за вас подходяща е най-голямата – Ganter Brauerei.

5 места, за които не съм чувал преди да дойда в града...

Colombi Schloss – малкият дворец

Златните павенца през къщите (в знак на почит към загиналите еврейски бижутери и златари през Втората световна война)

42522

Безсрамно показващата задните си части фигура на катедралата – изразява протеста на местните занаятчии срещу решенията на епископа и е посатева точно срещу някогашното жилище на въпросния епископ (скандално, а?)

42516

Стената със странните рисунки и надписи по една от стените на катедралата – ценни търговски мащаби, показващи нагледно големината на хляба по това време. Ако клиентът имал оплакване, хлябовете се поставяли върху тези елипси и окръжности и се разбирало „кой е крив и кой е прав“

42523

Поверието, че ако по невнимание цамбурнеш в някое от многото Bächle-та (каналчета с вода), ще се ожениш за местна девойка.

Снимки: Иван Хаджиев