Гайдарски събор за начинаещи и напреднали

  • Гайдарски събор за начинаещи и напреднали
    Гайдарски събор за начинаещи и напреднали

Закътано в сърцето на Родопите, между върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата, се намира село Гела. То е известно с ежегодното гайдарско надсвирване и събор, които се провеждат в началото на август. Посещаван от хиляди хора, той може да се окаже предизвикателство за тези, които се отправят натам за първи път (като нас, например). Вече ви разходихме в снимки на събора. Ето нашата история и няколко практични съвета за гарантиране на доброто настроение:

Стъпка 1: Да стигнеш до събора

Пристигнахме на гайдарската поляна по залез слънце в компанията на много приятни младежи, които бяха така добри да ни вземат на стоп. Малкият кемпър едва се справяше с липсата на пътна настилка след селото. Ако не сте с високопроходима кола, помислете дали да не оставите возилото си в селото и да изминете 20 минути пеш по черен път.

Стъпка 2: Лагерът

Позиционирането на лагера на гайдарски събор е много пипкава работа, която трябва да бъде предварително обмислена и преценена. Трябва да се има предвид, че броят на посетителите през последните години надминава 15 000, а част от тях изобщо нехаят за съседите си. Наистина, кемповете бяха много и разнообразни - все пак как можеш да очакваш еднообразие от толкова много хора, дошли от цялата страна и чужбина. Някои мирно почиват край лагерния огън, други усърдно пекат агне под вихрените ритми на поп-фолк. Малко по-нагоре по хълма има малък open air фестивал с тежка транс музика и група танцуващи младежи, а до тях - жива музика в изпълнение на двама чичовци с китари. Почти няма значение къде ще разпънете палатките си, защото на следващия ден ще се събудите до съвсем нови съседи, които може да не са от вашия тип. Тук нощите не са никак тихи и е добра идея да си носите тапи за уши.

Имайте предвид и че има няколко екотоалетни и само една чешма за всички посетители.

Стъпка 3: Гората

Гората на гайдарския събор не е много благосклонна към посетителите. Дървеният материал е оскъден, предимно малки клечки и пръчки. Липсата на големи трупи прави по-трудно поддържането на огън. В един момент чухме плача на гората и тогава успяхме да си обясним защо момчетата, които видяхме веднага след пристигането си, носиха тази моторна резачка. Колко тъжно, нали?

Стъпка 4: Същината на събора

В съботния ден надсвирването е в разгара си. Всички са се събрали около сцената и са налягали по земята, за да могат да се отпуснат и да усетят магията на Родопа и майсторлъка на гайдарите. Край сцената можете да се срещнете с майстори на народни инструменти, занаятчии и музиканти и да научите куп интересни неща от тях.

Не очаквайте обаче гайдарски събор, закътан в дебрите на Родопа - надсвирването се провежда от 11 години и с всяка следваща посетителите са все повече. Което означава (наред с всичко останало): кебапчета, сергии, глъчка. И не особено ниски цени.

Стъпка 5: Гайдите

Те обединяват всички. Няма значение кой си и откъде идваш. Гайдите успяват да обединят хилядите хора независимо от различията им. Всеки благоговее пред изящните звуци на музиката, а прекрасните природни картини мигновено отвеждат всички в прекрасна приказка, сюжетът на която се развива преди много години, по времето на Орфей. Легендите разказват, че легендарният певец е роден именно околностите на село Гела. Магнетичната енергия на гайдите успява да зареди всички.

Стъпка 6: За боклуците и хората

Е, както знаете тези два компонента винаги вървят ръка за ръка, с единствената разлика, че понякога хората забравят, че след като направят боклук, трябва да се погрижат за изхвърлянето му. Не забравяйте да си вземете торбички за смет.

Може би трябва да се помисли малко повече за екологичната страна на фестивала. „Еко гайдарски събор – Гела” звучи доста по-добре и се очаква да се обръща повече внимание на околната среда.