Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.

  • Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.
    Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.

Европейско жури избра източногерманския град Кемниц за Европейска столица на културата за 2025 г.

Град Кемниц, който е близо до чешката граница, ще бъде Европейска столица на културата заедно със словенски град, който още не е избран.

Европейското жури го предпочете пред Хановер, Дрезден, Гера, Хилдесхайм, Магдебург, Нюрнберг и Цитау, които бяха включени в краткия списък през декември миналата година.

Германското правителство трябва официално да обяви номинацията след препоръката на журито.

Европейски столици на културата за тази година са хърватският град Риека и ирландският Голуей.

Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.Снимка: pixabay

Кемниц е известен с големия бюст на Карл Маркс в центъра на града. Германските градове, които досега са били Европейски столици на културата, са Есен през 2010 г., Ваймар през 1999 г. и Западен Берлин през 1988 г.

Идеята за Европейска столица на културата е от 1985 г. на тогавашната министърка на културата Мелина Меркури. Целта е да бъде представено културното многобразие в Европа и да се стимулира развитието на градовете.

Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.Снимка: wikimedia

Кемниц е 28-ият по големина град в Германия, както и четвъртият по големина град в района на бивша Източна Германия след Източен Берлин, Лайпциг и Дрезден. Градът е част от Централногерманския столичен регион и се намира в средата на поредица от градове, разположени в гъсто населената северна преднина на планините Елстер и Руда, простираща се от Плауен на югозапад през Цвикау, Кемниц и Фрайберг до Дрезден на североизток.

Германският град Кемниц - европейска столица на културата за 2025 г.Снимка: wikimedia

Разположен в басейна на Рудната планина, градът е заобиколен от Рудните планини на юг и Централния саксонски хълм на север. Градът стои на река Хемниц, която се формира чрез сливането на реките Zwönitz и Würschnitz в района на Altchemnitz.

Името на града, както и имената на реките са от славянски произход. Хемниц е третият по големина в областта на диалектите на Тюрингия - Горна Саксония след Лайпциг и Дрезден. Икономиката на града се основава на сектора на услугите и преработващата промишленост.