Гледайте падащи звезди тази нощ - метеорен поток Лириди

  • Гледайте падащи звезди тази нощ - метеорен поток Лириди
    Гледайте падащи звезди тази нощ - метеорен поток Лириди

Ако не сте си измислили нещо интересно за правене тази нощ, може да се позанимавате със звездобройство и да се оглеждате за падащи звезди. Причината небето да не е толкова скучно на 22 април е максимумът на метеорния поток Лириди, заради който ще могат да се наблюдават между 10 и 20 метеора на час.

Перфектното време за наблюдение на явлението ще е от 3 часа в нощта на сряда срещу четвъртък до сутринта. Тъй като Луната ще залезе около 20 минути след полунощ, след това условията за наблюдение ще са отлични, стига да се намирате далеч от градове и зони с изкуствено осветление.

Метеорният поток Лириди идва от кометата C/1861 G1 (Тачър) с период 415 г. Името му идва от факта, че от Земята изглежда така сякаш метеорите идват от съзвездието Лира.

За да видите „падащите звезди“, няма да са ви необходими бинокъл или телескоп, само чисто небе, одеяло и термос чай с ром. О, и още нещо: не гледайте в телефона си, докато чакате. Широко известен факт е, че ярките екрани на телефоните са създадени, за да провалят наблюдаването на метеорни потоци.

Ако нощта е облачна или все още ви е студено, можете да следите астрономическото събитие и на живо, предавано от НАСА тук.