Град Уисконсин Делс през погледа на една българка

  • Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
    Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
  • Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
    Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
  • Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
    Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
  • Град Уисконсин Делс през погледа на една българка
    Град Уисконсин Делс през погледа на една българка

Ани е на 29 години и живее в Уисконсин Делс (Wisconsin Dells), щата Уисконсин, САЩ, от близо 2 години. В момента работи като шофьор за известна, местна пицария - Муусджо (Moosejaw Pizza and Brewing Restaurant).

Делс е малко градче с население от около 5000 души. Разположен е на двата бряга на Уисконсинската река. Интересното е, че това е най-популярната туристическа дестинация в средните щати, известна още като световната столица на водните паркове. В това малко градче има 20 закрити и около 30 открити водни и увеселителни паркове, което го прави най-доброто място за неокеанска водна почивка.

"За двете години, в които живея в Америка, имах възможност да пътувам почти навсякъде, но избрах да остана в Делс, защото е уютно място за живеене, където освен спокойствие има и много места за развлечения - както тук, така и в близките градчета. Има кина, боулинг зали, магазини, ресторанти, музеи (естествено, обаче американската представа за такива), резервати, концертни зали, библиотеки. Близо е до столицата на щата, Медисън, където са най-големите университети в региона - MATC и UW. В Делс можеш да се запознаеш с интересни хора от всяка точка на света, защото целогодишно има студенти по програмата Work and Тravel in USA, а местните посрещат всички с усмивка и мила дума.

Първото място, на което ще ви заведа в Делс... е центърът на градчето. Той представлява една дълга щирока улица, Broadway, с множество места за развлечения и парк. Центровете на всички по-малки градове в Щатите представляват именно това. Различното тук е свежият вид на сградите, дръвчетата, осветлението, цветята, та дори тротоарите. Колкото и да звучи странно, в Америка не е рядкост да видиш улици без тротоари.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... щатския парк Девилс лейк (Devil's lake) или Дяволското езеро, което се намира на около половин час от центъра. Красиво, спокойно място, където можеш да се разтовариш с разходка, да поплуваш, да ловиш риба или просто да седнеш на брега и да съзерцаваш спокойствието на водата и дивия свят. Интересен факт за езерото и парка е, че са се формирали по време на последната ледена епоха. Цялата територия на парка е представлявала ледник и когато той започнал да се топи, водата изваяла уникални скални форми. Дори сега, в най-горещия летен ден има места в подножието на скалите, на които се усеща арктически студ.

Ако дойдете в Делс, задължително се снимайте с... представителите на животинския свят, които се разхождат буквално навсякъде.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... чиизкейк. Един апетитен десерт, който се произвежда в 4-5 местни пекарни и фабрички.

Жителите на Делс никога не биха... се отнесли негостоприемно с гостите на своя град.

Можеш да познаеш, че някой е от Делс по... ведрата усмивка и неминуемия поздрав, когато се разминавате на улицата или в магазина, или където и да било.

Малко хора знаят, че... първите туристи в Делс са дошли през 1850 година. Тогава най-голямата атракция била разходката с кану.

През пролетта трябва... да отидете на разходка в парка Девилс лейк, за да видите как се събуждат природата и нейните обитатели.

През лятото трябва... да посетите фермерските пазари и щатските панаири.

През есента трябва... да отидете на водна разходка по горната част на Уисконсинската река.

През зимата трябва... да използвате всеки слънчев и спокоен ден за разходка навън или за зимни спортове.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Делс е до... Медисън. Макар че е столица на щата Уисконсин, Медисън е град с население от около половин милион души. Разположен е на две езера и е изграден от предимно ниско строителство. Най-високата сграда е седалище на щатския парламент, има забележителна архитектура, която е рядкост в Съединените щати.

Местните наричат Медисън град на студентите, защото в него се намират двата най-големи щатски университета, заемащи голяма част от неговата територия. Благодарение може би на това градът е център на много спортни и културни събития. В него са изградени множество галерии, музеи и библиотеки. На територията на Медисън има над 120 обществени парка и огромна ботаническа градина. Освен това за разлика от повечето американски градове тук има и обществен транспорт.

Само в магазините в Уисконсин може да се случи... да загубиш портмоне пълно с пари и да го намериш предадено за съхранение в отдел клиенти, без да липсва нито един цент от него.

5 места, за които не знаете, ако идвате в Делс и околностите за пръв път: фермерските пазари, летните панаири, музея на цирка, чиито експонати са използвани за декори на холивудския филм "Вода за слонове", щатския парк на Естествените мостове (скални образувания, които наподобяват мостчета), откритото кино за коли, в което прожектират ретро филми.