Рим през погледа на един местен

  • Рим през погледа на един местен
    Рим през погледа на един местен

Марко Маса е студент и фотограф от Рим, Италия. Негов е проектът Humans of Rome”, за който ви разказахме – фейсбук страница, в която всеки ден се срещате с лицата на Рим. Марко е прекарал целия си живот в италианската столица и се съгласи да ни я покаже през погледа на един местен.

Първото място, на което ще ви заведа в Рим, е... вероятно древният град Остия Антика. Там е красиво и спокойно, и се стига лесно с влак от центъра на Рим.

Ако дойдете в Рим, непременно се снимайте с... Орсо, свирача на флейта. Или с конете-близнаци на улица Маргута (Via Margutta). Там продават и малки статуи на кончета.

Ако трябва да опитате само едно местно ястие, трябва да е... Това е най-трудният въпрос. Може би артишок по еврейски (Carciofo alla Giudia) – може да се поръча в еврейското гето.

Когато искам да избягам от тълпите, отивам... Ако вървите по улица Коронари (Via dei Coronari), ще откриете от едната страна стълбище. Изкачете стълбите и седнете на последната. Ще почувствате тишината и свежия въздух, който идва от вратата на стар, изоставен театър.

Жителите на Рим никога не биха... отказали да похапнат.

Можете да кажете, че някой е от Рим... по акцента им и говоренето на висок глас.

Малко хора знаят, че... Рим има много огромни и красиви паркове, които до един се наричат „Вила...“

През пролетта... трябва да отидете до езерото ЕУР (Lago dell'EUR)и да видите как цъфтят черешовите дървета.

През лятото... отидете в Лидо ди Остия.

През есента... харесвам Вила Боргезе.

През зимата... трябва да отидете до Пиаца Навона и да се порадвате на коледния базар.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Рим е до... повечето римляни ходят до Аричия или Кастели Романи заради хубавата и евтина храна и хубавите гледки.

Само в Рим може да се случи... папски кардинал да се снима с рокери.

5 места, за които не знаете, ако идвате в Рим за първи път... Може би Остия Антика и Остия. Както и ЕУР, красивия Аудиториум и района около гара Термини и Пиаца Виторио – най-интернационалните.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.

Вече ви се ходи в Рим? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим!