Градините, храм на религия, основаваща се на хармонията

  • Градините, храм на религия, основаваща се на хармонията
    Градините, храм на религия, основаваща се на хармонията

Бахайските градини са една сравнително нова забелеителност (от 2001 г.), която се намира в третия по големина израелски град – Хайфа.

Тя се счита за истинско произведение на архитектурното изкуство и привличат хиляди туристи. Градините са свещено място за бахаите – поклонници на религия, която почита красотата и хармонията.

Те са изградени по проект на световноизвестния архитект Фариборс, градините се подчиняват напълно на 2-та основни бахайски закона: „С всяка своя мисъл и действие трябва да създаваш само хармония“ и „Всеки ден трябва да твориш нещо съвършено и да се стремиш към красота“.

Градините, храм на религия, основаваща се на хармонията

Бахайските градини са разположени на 18 тераси и се спускат по подножието на хълма Кармел. Там ви очакват хармонично подредените растения арки, красиви алеи, статуи, беседки, мраморни парапети, цветни мозайки, фонтани и шадравани. На водата е отредено важно място – защото тя е приемана като свещена живителна сила. За да се разгледат всички тераси, трябва да се изкачат 1000 стъпала.

Градини са както духовен, така и административен център на бахайската вяра, но и мястото, където са положени тленните останки на основателите на религията – Баб и Бахаулла. В техните гробници обаче не се допускат посетители, за да бъде запазен вечният им покой.