Грузия: Музей на холограмите и още нещо

  • Грузия: Музей на холограмите и още нещо
    Грузия: Музей на холограмите и още нещо

Един много интересен музей отвори врати съвсем наскоро в грузинската столица Тбилиси.

Става въпрос именно за Музея на холограмите, в който посетителите могат да видят холограми на много световноизвестни картини. Те са наистина впечатляваща гледка, тъй като, освен че са триизмерни, се движат. Макар първоначално музеят да е замислен, като място, където да се представя грузинското изкуство, в крайна сметка тук могат да бъдат разпознати автори като Ван Гог и Едвард Мунк. Все пак присъствието на грузински автори е преобладаващо, като голямо внимание е отделено на произведенията на най-известния грузински художник за всички времена – Нико Пиросмани. Той е роден през XIX век, но добива популярност едва след смъртта си през 1918 г.

Музеят на холограмите е наистина уникалнен, но Тбилиси разполага и с други интересни забележителности. Старата част на града например, е много добре запазена и озовавайки се там човек има чувството, че е попаднал в музей на открито. Крайните квартали пък наподобяват донякъде нашенските, тъй като и тук могат да бъдат видени панелни блокове. С две думи – грузинската столица умело съчетава ново строителство и старинна архитектура в едно.

Грузия: Музей на холограмите и още нещо

Крепостта Нарикала е сред местата, които задължително трябва да посетите. За да стигнете до нея може да ползвате лифт, а гледката, която се разкрива оттам е удивителна – ще видите Тбилиси във възможно най-добрата му светлина.

Грузия: Музей на холограмите и още нещо

А ето и кои са местата, извън столицата, които също предизвикват интерес у туристите:

Кахети

Ако решите да отскочите до Кахети, ще може да опитате едно от най-добрите вина в света. Грузия има солидни традиции във винопроизводството, датиращи още отпреди 8 000 години, а именно в Кахети се намират някои от най-добрите винарни в страната.

Грузия: Музей на холограмите и още нещо

Грузинската военна магистрала

Пътувайки из страната не пропускайте да минете и по грузинската военна магистрала, която се движи през изключително живописни места, и неслучайно е възхвалявана от поети и писатели. Самият път е построен през XIX век от руснаците, като минава през Кавказките планини и достига до град Владикавказ, намиращ се на територията на днешна Русия. По време на пътуването си, оттук ще може да видите много интересни забележителности, приказни селца и манастири.

Грузия: Музей на холограмите и още нещо

Боржоми

Ако искате да си отпочинете на спокойствие, то може би градчето Боржоми е мястото за вас. Добило световна популярност с минералната си вода, то може да ви предостави чист въздух и възможност за посещение на национален парк. Любопитен факт е, че в миналото тук, в собствена резиденция, са отсядали представители на руската династия Романови.

Мицкхета

Старата столица на Грузия – Мицкхета, също има с какво да ви впечатли. Разположена е на изключително живописно място – там където се сливат реките Арагви и Кура, а сред забележителностите ѝ се отличават древни сгради, запазени старинни църкви и манастири. Именно оттук започва разпространяването на християнството в Грузия. Като най-посещаван и интересен за туристите, можем да споменем манастира Джвари, който е разположен на хълм край града. Целият град Мицкхета е под егидата на ЮНЕСКО.

Грузия: Музей на холограмите и още нещо

Грузинската кухня

На финала ще споменем и нещо, с което страната е известна по света, а именно – грузинската кухня. Смята се,че тя съчетава най-добрите вкусове от Изтока и Запада – по този начин Средиземноморското и азиатско влияние се смесват в едно. Продуктите, характерни за грузинската кухня са зехтин, нар, мляко, агнешко, сирене, ароматни подправки.