Хижа „Солвей“ – последната спирка преди Матерхорн

  • Хижа „Солвей“ – последната спирка преди Матерхорн
    Хижа „Солвей“ – последната спирка преди Матерхорн

Хижа „Солвей“ е разположена на североизточния хребет на швейцарския връх Матерхорн и се намира в близост до градчето Цермат, в кантона Вале, в Швейцария.

Тя е построена на забележителната височина от 4003 м над морското равнище и е собственост на швейцарския алпийски клуб. Нейното предназначение обаче е да се използва само в крайни случаи. Въпреки това живописно местенце, което се намира 475 м под върха, е спирка на много алпинисти, поели пътя, с крайна цел Матерхорн.

Хижа „Солвей“ им дава възможност си почиват и се наслаждават на невероятната гледка преди да стигнат върха. 
Къщичката е построена през август 1915 г. и то само за 5 дни. Всички строителни материали са били пренесени от най-близката хижа, която се намира на 743 м по-ниско от „Солвей“, с помощта на животни.

Хижата е кръстена на белгиеца Ернест Солвей (1838-1922), който е осигурил средствата за нейното постояването. Освен нейното издигане, той е финансирал и най-известната хижа по билото на Матерхорн - „Хьорнли“. Ернест Солвей е химик, индустриалец и филантроп и е известен най-вече с открития от него начин за получаване на натриев бикарбонат (сода).

Хижа „Солвей“ – последната спирка преди Матерхорн


След пенсионирането си той започва да се занимава с алпинизъм и това се превръща в негово хоби. Времето, прекарано в планината, го кара да опознае двете ѝ лица – не само красотата ѝ, но и опасностите, които крие. Това е и причината той да дари средствата за тази живописна високопланинска постройка.