Индия ограничава посещенията в Тадж Махал

  • Индия ограничава посещенията в Тадж Махал
    Индия ограничава посещенията в Тадж Махал

Едно от новите чудеса на света - Тадж Махал привлича милиони хора всяка година. Поради тази причина властите в Индия обмислят ограничаване на посетителите, с цел да запазят впечатляващия храм.

Страната иска да ограничи дневния брой туристи до 40 000 на ден. Освен това се предвижда посещенията да траят не повече от три часа. В събота и неделя или в празнични дни броят на посетителите може да достигне до 70 000 души на ден.

Въпреки че все още не е направено официално изявление, министърът на културата на Индия заяви, че няма друг избор освен да предприеме тези мерки, за да осигури достъп до Тадж Махал, който да е малко по-безопасен за храма и за туристите. 

Ограниченията за посетителите ще засегнат основно местните туристи, които съставляват около 7,2 милиона от 8-те милиона туристи годишно. В момента индийците плащат само 40 рупии (около 1 лев), за да посетят Тадж Махал, докато международните посетители трябва да платят 1000 рупии (около 25 лв.). Местните туристи, които искат да избегнат ограничението, могат да си купят по-скъп билет.

Експерти в Индия се застъпват за ограничаване броя на посетителите в Тадж Махал още от 1993 г. насам, за да защитят паметника.

Прекаленият туристически поток обаче, не е единствената опасност за монумента. Белият цвят на изумителната сграда започва да пожълтява, заради замърсения въздух. Посетете Тадж Махал, докато все още е запазил част от някогашния си блясък!