Интересни градове за посещение в Полша

  • Интересни градове за посещение в Полша
    Интересни градове за посещение в Полша

Красиви градове, величествени замъци, зрелищни планински пейзажи и традиционни полски специалитети – това е само малка част от нещата, с които всеки турист има възможност да се запознае отблизо по време на престоя си в Полша.

Полша е държава с толкова богата история и природа, че списъкът с интересни градове за посещение може да съдържа толкова много места. Подбрали сме 3 интересни града и какво може да видите там:

1. Варшава

Интересни градове за посещение в Полша
Снимка: pixabay

Варшава има слава на впечатляващ град и тя е напълно заслужена. Туристите могат да видят паметника на Русалката, която пази града с меч и щит в Стария град или кралския замък на града, или Дворецът на културата и науките – най-високата сграда в Полша. Но това е само началото на едно продължително туристическо приключение между църкви, площади, паметници, като този на Коперник, или потресаващи дестинации като Варшавското гето. 

Старият град - това е историческият център на Варшава с църкви и паметници, заобиколен от крепостни стени. По павираните улички има реставрирани къщи в различни цветове. В центъра на Стария площад – Ринек Старего Мяста е статуята на Русалката – символ на Варшава. Тя е въоръжена с меч и щит, за да брани града. 

Кралският замък е бил официалната резиденция на полския монарх. Разположен е на входа на Стария град. Построен е през XIV век и реконструиран след Втората световна война, когато е бил разрушен. Мебелите и колекциите с произведения на изкуството в залите му са оригинални, тъй като са били прибрани преди началото на войната. Тук ще видите кралските апартаменти, парламентарната зала и кралския параклис. 

Църква Успение на Св. Богородица и Св. Йосиф - католическа църква, построена през XVIII век. Архитектурата й е в неокласически стил и е известна с камбанариите си, оформени като кадилници. На върха й има голям зелен глобус, представляващ Земята. Интериорът ще ви впечатли с пищен рококо стил с много позлатени релефи и красиви стенописи. 

Дворец на културата и науките - най-високата сграда в Полша и в нея има повече от 3000 помещения. Построена е през 1952-55 г. като подарък от съветския за полския народ. Днес в нея е ръководството на Полската академия на науките, но освен това тук има и кино, пощенски офис, библиотеки, музеи. От 30-я етаж на сградата се разкрива красива гледка към града, а на върха й отдалеч ще забележите часовниковата кула, която е най-високата в света.  

Парк Лаженки – красиво място за релакс сред природата. Патици и пауни се разхождат свободно около езерото с шарани. Много зеленина, сред която са разположени красиви сгради: Дворецът на водата с прилежащия му амфитеатър, Старата и Новата оранжерия, дворецът Мишлевицки, а в горната част на парка, след хълма ще видите паметника на полския композитор Шопен.

2. Краков 

Интересни градове за посещение в Полша
Снимка: pixabay

Краков е един от най-старите полски градове, а богата му е история е осигурила купища интересни обекти за туристите в наши дни. Градът на река Висла може да се похвали с дестинации като Катедралата „Дева Мария“ с над 200 статуи, представящи сцени от живота на Богородица, 70-метровата Градска кула, средновековната Флорианска порта или замъка Вавел, но това далеч не всичко, с окето Краков разполага като туристически потенциал. 

Главният търговски площад (Ринек) – Той е най-големият средновековен търговски площад в Европа. От тук започват 12 улици. Това е мястото, където ще почувствате пулса на града: забързани тълпи, стотици гълъби, улични музиканти, кокетни кафенета, ресторанти, градини, цветарски магазини. Площадът е любимо място за срещи. От тук можете да наемете някоя от многото каляски и да си подарите романтична обиколка из града. На площада се издигат катедралата „Дева Мария”, градската кула, „Сукеннице, паметникът на поета Адам Мицкевич.

Катедралата "Дева Мария" – Това е най-голямата катедрала в Краков. Изградена е в готически стил. Централният й олтар е украсен с 200 фигури, представящи сцени от живота на Богородица.

Замъкът Вавел – Разходете се из резиденцията на някогашните полски крале и вижте как са живели. Дворецът е изграден в ренесансов стил с готически елементи. В богато украсените дворцови зали ще видите холандски и немски картини от времето на Ренесанса, барокови гоблени и мебели,а в кралските апартаменти ви очакват позлатени и сребърни съдове, прибори, рамки и ръчно изработени дрехи. В оръжейната на двореца се съхраняват доспехи, оръжия, военни трофеи и пленени в битките знамена. „Вавел” се издига на хълм край река Висла, от където се разкрива невероятна гледка към Краков. 

Музеят „Подземията на площада” – Разположен е под централния площад на Краков, както подсказва името му. В него на площ от 6000 кв.м. ще видите витрини със средновековни артефакти, останки от сгради от XIII век, монети и бижута.

Историческият музей на Краков – Към него са включени много обекти и музеи в града. В централната му сграда са изложени предмети и документи, свързани с Краков: карти на града, снимки, колекция часовници от XVIXIX век, оръжия от различни епохипроизведения на изкуството, предмети от бита и фолклора. В залите на музея често се провеждат концерти, конференции и публични лекции.

Аушвиц – Това е най-големият концентрационен лагер на нацистите. Тук над 1 милион души са намерили смъртта си. Тишината ще ви разкаже много. В музея ще видите изоставените куфари на жертвите с имената им на тях, техни снимки и лични вещи. Запазените сгради, бараки, наблюдателни кули, газови стаи и килии ще ви разкрият ужаса от миналото и ще провокират размисъл.

3. Вроцлав

Интересни градове за посещение в Полша
Снимка: pixabay

Вроцлав е едно от най-неподозираните туристически богатства в Европа. Този красив град с впечатляваща архитектура и богата история, същевременно е много жив, благодарение на хилядите студенти от стария Вроцлавски университет. Освен големият борй църкви, паркове и забележителности, едва ли ще пропуснете да видите легендарните гноми на Вроцлав, а можете и да хванете Влака към рая. 

Пазарският площад и архитектурата - Пазарният площад на Вроцлав е най-големият в страната и един от най-красивите в Европа. Площадът и Вроцлав като цяло са сериозно пострадали след края на Втората световна война, но по-късно са реконструирани напълно и архитектурата и духът им отново радват гостите на града. Вроцлав има една от най-красивите архитектури в Полша, а типичен пример за това е готическо-ренесансовото му кметство.

Старият град - Както много европейски градове, Вроцлав има стара част, която е изпълнена с исторически паметници и красива средновековна архитектура. Разхождането из калдъръмените улички, между многобройните църкви и цветни сгради е истинско удоволствие.

Остров Тумски - Тумски е Островът на катедралата. Вроцлав има остров, посветен на религията, който е близо до Стария град. Там можете да разгледате най-значимата християнска сграда в града – катедралата на „Свети Йоан Кръстител“.

Вроцлавски университет - Вроцлав е един от водещите университетски центрове на Полша, а интересен факт е, че градът е дом на едно от най-старите висши учебни заведения в Централна Европа - 300-годишният Вроцлавски университет. Отличното образование и богатият културен живот в града привличат много млади хора от цял свят, а това му придава свежест и живот.

Гномите на Вроцлав - Ако се разхождате из Вроцлав, със сигурност ще видите поне няколко от всичките 300 гнома, разположени из града. По времето, когато Полша е била в Съветския съюз, ъндърграунд движението "Оранжева Алтернатива" започва да поставя джуджета из Вроцлав като един вид тиха съпротива срещу тоталитарния режим. Така гномите стават символ на свободата в града и днес могат да бъдат открити из улиците му.