Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия

  • Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия
    Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия

Само на 50 км. югозападно от столицата на ИсландияРейкявик, се намира една от най-големите атракции в страната.

Става въпрос за Синята лагуна, която наподобява естествен басейн с гореща вода. За разлика от други подобни природни аномалии, тя не се е появила преди стотици хиляди години, а е резултат от човешка намеса. Именно при изграждането на геотермална електроцентрала са пробити хиляди дупки в земята за сондиране и извличане на гореща, богата на минерали вода. Водата, която не се ползва за произвеждане на електричество, поради това, че все още е твърде гореща и много солена, се насочва към лагуната, изкопана от лавата. Така прииждащата тук вода придобива синкав оттенък, поради наличието на водорасли, силициев диоксид и други минерали. Всъщност, може да се каже, че Синята лагуна през пролетта е по-скоро с зеленикав цвят, поради цъфтежа на водораслите.

Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия

Най-голяма популярност мястото придобива след случка, при която местен жител, болен от псориазис, се потопил във водите на лагуната и веднага почувствал подобрение на кожата си. Оттук нататък, благодарение на усилена рекламна кампания, мястото започва да става все по-популярно сред туристите. В наши дни е изграден спа център, като са пробити отделни водни сондажи, чрез които се регулира температурата и баланса на минерали и соли. Статистиката сочи, че всяка година тук идват около 400 000 чужденци, което е наистина много за страна като Исландия.

Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия

Посетителите на Синята лагуна, трябва да знаят, че водата ѝ поврежда благородните метали (особено среброто), така че е добре да свалят бижутата си предварително. Освен това е препоръчително да се намажат с бяла калциева кал, тъй като тя служи за овлажняване на кожата  (тази кал се изгребва от дъното на лагуната и се предоставя на туристите). Добре е, също, косата да бъде вързана, така че да има минимален контакт с водата, понеже съдържащите се в нея соли могат да я направят доста твърда. Температурата на водата обикновено е между 36 и 39 градуса, но при движение често се променя.

Макар лагуната да е отворена за посещения целогодишно, може би най-интересна е тя през зимата – тогава бихте могли да наблюдавате и северното сияние.

В случай че решите да посетите тази популярна атракция, то може би ще ви е от полза да научите, че тя се намира само на около 15 минути път с кола от международното летище Кефлавик, и на по-малко от час път от столицата Рейкявик. От Рейкявик бихте могли да вземете и автобус за Синята лагуна, като освен стандартния превоз, има и автобуси, предлагащи специални посещения до там, с включен в цената вход за лагуната.

Синята лагуна – най-популярната туристическа атракция в Исландия

Синята лагуна  приема посетители от рано сутринта до късно вечер, като през летните месеци е с удължено работно време. Ако решите да я посетите сега, то ще може да го направите от 8:00 до 22:00 часа, тъй като от януари до май това е работния ѝ график. През лятото пък, ще можете да се насладите на неповторимата атмосфера от ранно утро – 7:00 часа, та чак до полунощ.