Интересни събития този уикенд (13 - 15 септември)

  • Интересни събития този уикенд (13 - 15 септември)
    Интересни събития този уикенд (13 - 15 септември)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

от 1 август до 22 септември

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust )Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

За повече информация тук.

*

КвАРТал фестивал 2019 се завръща към хората

от 13 до 15 септември

Този петък 13-ти започва четвъртото издание налюбимия ни градски ,,КвАРТал Фестивал 2019 vol. 4 - най-голямото събитие в подкрепа за културен, творчески квартал в София “КвАРТал”. Фестивалът ще се проведе традиционно в три дена преди Деня на София – 17-ти септември, като алтернативно празненство за столицата през уикенда на 13, 14 и 15 септември. Темата тази година е хората на квартала: “Хората като сърцето на КвАРТал-а, тези, които са рискували да дойдат тук и да бъдат малките двигатели към големите промени”, споделят от органзиацията.

По този начин, с цел тази годинада се децентрализира програмата из целия периметър на КвАРТал-a (зоната между бул. ,,Дондуков“, бул. ,,Мария Луиза“, Бул. ,,Сливница“ и бул. ,,Васил Левски“), програмата е разделена на няколко основни зони с концентрация на пространства, които в колаборация ще ни разгърнат многообразна програма. Зоните са няколко и са около следните локации: зона “улица Триадица”, зона “Дом на киното” и от другата страна на същата улица към пожарната – зона ул. “Екзарх Йосиф”, зона “Сердика”, зона “Цар Симеон”, зона “Веслец”, зоната около ул.”Св. Св. Кирил и Методий” и ул. “Росица” и частта отвъд ул. “Раковски”. Целта е хората да се загубят из малките улички на стара София и да усетят духа да малките локации в района, да преоткрият КвАРТал-а! Всеки един посетител или съсед с програмта, поставена по локациите, ще може да си направи по един тур, да чуе мизиката, да се влее в работилниците, да пробва нещо ново и да стане част от голямото сърце на КвАРТал-а.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Чудобой 2019 Варна

на 15 септември

Едно състезание за ентусиасти и любители на приключенията сред природата.

Чудобой е състезание, в което са включени много на брой и разнообразни по характер етапи. В него се преминава през всякакви предизвикателства: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не? И всичко това в компанията на весели и позитивни хора.

Не е необходимо участниците да са подготвени за всички етапи. Идеята на Чудобой е не просто да се състезаваме, но и да научим нещо ново и полезно, и да си помагаме. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия. Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка. Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането. Оценяването на резултатите също е различно от повечето състезания.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Фестивалът на рибата и виното в Бургас

от 13 до 15 септември

На 13, 14 и 15 септември 2019 в Бургас ще се проведе Фестивалът на рибата и виното, а в последния фестивален ден публиката и специално жури на фестивала ще изберат „Най-добрата рибена чорба на Бургас“.

В конкурса за най-вкусна рибена чорба на Бургас могат да се включат заведения от града, които искат да покажат най-доброто от менюто си и да се впуснат в оспорваната надпревара. Победителят ще получи специален приз, който ще може да окачи в заведението си и през следващата година ще гарантира, че именно това място предлага най-добрата рибена чорба в града.

Входът на фестивала е свободен!

Повече информация тук.

*

 СЪБИТИЯ В ПЛЕВЕН

Плевен отваря врати за грандиозен концерт

на 15 септември

Градът на Панорамата ще посрещне едни от най-популярните български изпълнители

Със старта на учебната година, за гражданите на Плевен пристигат и много добро настроение и позитивни емоции, обещани от изпълнителите на грандиозен концерт.

Сред обичаните български изпълнители, които ще пеят за плевенчани са СкандаУ, RDMK, Дичо, F.O & Peeva и DMS Pleven. Събитието е дебютно за Плевен и цели популяризирането на българската музика и увеличаването на музикалните и цветни събития в града. Организаторите вярват, че ако събитието се осъществи, това ще е още един повод плевенчани да се съберат на едно място и да изпитат готини емоции заедно, което със сигурност ще помогне и за цялостното настроение в града.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Празник на русенския рок и юбилей на Кирил Маричков на Грийн рок фест 2019 в Русе

от 13 до 15 септември

24 рок и метъл групи от Русе ще вземат участие в 11-ото издание на Грийн рок фест.

Фестивалът ще се проведе на 13., 14. и 15. септември от 17:30 часа на пл. „Свобода” и е с акцент върху местния рокаджийски дух, а входът е свободен. Специален гост ще бъде супер групата „Фондацията”, която на 15 септември в Русе ще представи проекта си „75 години Кирил Маричков”, със специалното участие на Валди Тотев и Атанас Пенев от Б.Т.Р. Събитието се организира по инициатива на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух”, Сдружение „Грийн рок фест” и рок общността на Русе, със съдействието на „Общински пазари” ЕООД, „Нетуоркс България” ЕООД „ВИТТЕ Аутомотив България” ЕООД, „Хускварна Строително оборудване” ЕООД, „В и К” ООД - Русе, УМБАЛ „Медика”, „Мегахим” АД и „Дунарит” АД.

Това стана ясно на пресконференция днес, в която взеха участие Ирена Петрова - директор на дирекция „Култура и образование” в Община Русе, Анна Сипос – началник на отдел „Култура” в Община Русе, Елена Минкова - изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух”,  Мария Атанасова - управител на Сдружение „Грийн рок фест”, китаристът на известната русенска група „Фаворит” Владислав Маринов и вокалът на група „Клеймор” Емил Кехайов.

Повече информация тук.

 

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

***