Интересни събития този уикенд (1-4 март)

  • Интересни събития този уикенд (1-4 март)
    Интересни събития този уикенд (1-4 март)

В края на тази седмица започва поредицата от 3 почивни дни - от 2-ри до 4-ти март включително!

Много събития, посветени на Баба Марта и националния ни празника - 3-ти март ти очакват в дните от петък до понеделник! Бъдете здрави, румени, засмени и винаги с желание за нови пътешествия!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Символите на свободата във Военноисторическия музей

3 март

С Ден на отворени врати и специален показ на експонати – символ на извоюваната свобода, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 3 март. По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10 до 17 часа с вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби. Само в този ден посетителите ще се докоснат до емблематични вещи на Опълчението и доброволческите чети, участвали в Руско-турската война, които символизират устрема на народа за извоюване на свободата си. Сред артефактите, пренесли през годините спомена за себеотдадеността на предците ни, са сабята на Жельо войвода, на която със златни букви е изписано „Българино, братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабля, върви на бой“, пушката на Ильо войвода, който на 72 години се включва в Руско-турската война със своя чета, мушкетонът на Панайот Хитов и други. Още информация тук.

*

"Омагьосано Царство" - 130 години от рождението на Николай Райнов

до 7 април

Изложбата "Омагьосано Царство" е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Повете информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба Ново село - туристическа дестинация

до 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Дигитална изложба за Освобождението

2 - 4 март

Дигитална изложба „Освобождението: Военните кореспонденти изпращат...“ гостува в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново по повод Националния празник 3-ти март. Изложбата е на Регионален исторически музей- Сливен и в пространствено-хронологичен план проследява Руско-турската война от подготовката и до сключването на Санстефанския мирен договор. Ще можете да я видите в дните между 2-ри и 4-ти март. Повече информация тук.

*

Безплатен пешеходен тур „Те загинаха за нашата свобода“

3 март

На Националния празник 3-ти март Регионален исторически музей-Велико Търново организира за жителите и гостите на града на безплатен пешеходен тур с беседа „Те загинаха за нашата свобода“. Обиколката ще е по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност. Основен акцент ще е 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Пешеходният тур ще започне в 10,00 ч. от площад „Съединение” № 1. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”

до 12 март

На 12-и февруари 2019 г., от 17:30 часа в Галерия “Серякова къща” в Троян (ул.„Ангел Кънчев“ №6) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”, която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. Експозицията е посветена на 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли е през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия "Средец" на Министерство на културата и галерия “Intro”). Новото в нея е, че ще бъде представено столарското изкуство в Троян - от занаятчийството до съвременната индустрия. Още информация за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Семеен маратон в Музей на хумора и сатирата

1 - 4 март

По време на посещението си в Музея на хумора и сатирата ще имате възможността да отговаряте на въпроси, свързани с една от емблематичните ни изложби: Светът според Тодор Цонев, която продължава до 7 април 2019. Всички участници, отговорили вярно, ще получат подарък. От включилите се в маратона на 5 март ще бъде изтеглен един участник (или семейство), който ще получи семейна членска карта Приятели на Хумора. Тя дава право на безплатни посещения на Музея в рамките на цяла година. Още информация тук.

*

 

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***