Интересни събития този уикенд (21 -24 септември)

  • Интересни събития този уикенд (21 -24 септември)
    Интересни събития този уикенд (21 -24 септември)

Макар вече да се сбогуваме с лятото, септември не е толкова лош, особено с толкова почивни дни!

Вижте кои са най-интересните събития за периода 21 -24 септември и изберете вашето. Не забравяйте, че 24-ти септември е официален почивен ден, заради Деня на Независимостта (22-ри септември), който се пада в събота.

За улеснение сме ги подредили по градове и дати. Ако все пак не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Вход свободен във Военноисторическия музей 

22 септември

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби. Само в този ден посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при обявяването на Независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на НВИМ. Още информация тук.

*

Sofia Graffiti Battle III - графити, музика и работилници

22 - 23  септември

Sofia Graffiti Battle отново е тук за трета поредна година. Настоящето издание на фестивала ще е с ю международно участие и на ърбан тематика. Цял паркинг в кв. Гоце Делчев, в близост до Южен парк, ще бъде преобразен с графити, музика и работилници. Целта на събитието е да даде възможност за изява на едни от най-актуалните български графити художници в момента, докато преобразява различни градски пространства.  Мястото на събитието е в кв. Гоце Делчев, на покрития паркинг в междублоковото пространстово на ул. “Химитлийски проход” - зад пощенска станция 1404. Още за програмата вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ 

21 - 23 септември

От 14 до 23 септември любителите на световното кино ще могат да си припомнят какво е любовта в различните ѝ проявления, благодарение на богатата програма на фестивала, която ще бъде излъчена в Lucky Дом на киното. В продължение на 10 дни ще бъдат показани 20 филма, всеки ден от 19 и 21 ч. Акцентът на тазгодишното издание е носителят на „Златна палма“за режисура в Кан „Студена война“ от режисьора на спечелилия „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ида“ Павел Павликовски. Повече информация вижте тук.

*

Празници на Стария град 

21 - 23 септември 

Септември е и отново идва време да отпразнуваме великолепието на Старинния Пловдив. „Елате да се зарадваме заедно на младото, живо и щастливо лице на Стария град!“ призовават организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“.  През 2018 година Празниците на Стария град са от 17 до 23 септември и ще преминат под мотото "По трихълмието на времето". За пореден път  екипът на общинския институт ще вдъхнови и провокира пловдивчани и гостите на града  да се докоснат или да преоткрият магията на най-красивото място в Пловдив. Повече информация за събитието вижте тук.

*

ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА - Национални есенни изложби Пловдив 2018

до 30 септември

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2018  е озаглавено ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА. Повърхността на произведенията на визуалните изкуства се явява пресечна точка не само на различни пространства: на едно видимо „външно“ и едно невидимо „вътрешно“ пространство. Повърхността проектира в себе си следите на различни програми и концепции. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2018

21 - 24 септември

Четири дни ще продължи колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново. Той ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Ще има изложение на занаятчии от страната, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. Повече информация можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

22 септември

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще се проведе на 22 септември. Щандовете на производители и търговци ще бъдат отворени през целия съботен ден. Началото е от 11.00 ч. Вечерта събитието ще предложи на своята публика концерт и атрактивно огнено шоу. На територията на римския кастел ще бъдат разположени шатри на местни фермери и занаятчии. Свои изделия ще предложат майсторите от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Посетителите ще могат да видят още ръчно изработени бижута, картички, магнити и сувенири, направени от природни материали. Повече информация вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ХИСАРЯ

БиоТрапеза

22 - 23 септември

На 22 и 23 септември в град Хисаря ще се проведе „БиоТрапеза” – изложение на био, натурални и еко  производители от община Хисаря, Карлово, Пловдив и регион Тракия. Ще се представят производители на био картофи, кейл, гъби, билки, сезонни плодове и зеленчуци, тахани и кремове от ядки, био и натурална козметика, натурални и еко продукти – мед, млечни произведения, вино. Повече информация за събитието вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В МОМЧИЛОВЦИ

Фестивал на киселото мляко

21 - 23 септември

Уникалното българско киселото мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г., китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на поредния Фестивал на киселото мляко. Щастливците, посетили събитието, ще имат възможност да се насладят на изложението на местните производители на млечни продукти, дегустирайки домашно приготвено кисело мляко и сирена под звуците на родопския фолклор. На фестивалната сцена целодневно ще се изявяват фолклорни групи от региона, а вечерите са запазени за концерта на ансамбъл Тракия и спектакълът „Кралица на красотата – Мис Родопи“. Повече за това какво ви очаква там вижте тук.

 ***