Испания не може без фламенко

  • Испания не може без фламенко
    Испания не може без фламенко

Испания не може без фламенко. Хора от цяла Испания, от цял свят идват в долината Сакромонте край Гранада, за да останат сърцата им тук. Не случайно в тази местност е живял най-великият поет на Испания Федерико Гарсия Лорка, убит от режима на Франсиско Франко заради насърчаването на житаните (андалуските цигани) да бъдат това, което са, и да продължават да показват емоциите си чрез фламенкото. Тук е живял приятелят му Салвадор Дали, цяла плеяда известни артисти, музиканти и певци. 

Фламенкото е създадено от затворената в себе си циганска общност в Южна Испания като уникален жанр, който няма точен стил. При всяко събите е различен. Пълна импровизация съответстваща на събитието и на момента.
В края на 18-ти век фламенкото излиза от затворените цигански групи в Андалусия и завладява цяла Испания, а след това придобива популярност и далеч извън страната си. То вплита по неповторим начин елементи от циганската андалуска култура, от ориенталската, латиноамериканската и африканска култура. През 2010 г. ЮНЕСКО го обяви за световно културно наследство.

Фламенкото е съчетание от три компонента – песен, музикален съпровод и танц. Всеки такт, жест и стъпка на танцьора са изключително изразителни и страстни – това е четвъртият елемент на фламенкотодвиженията на танцьорите изпълняват ролята на ударни инструменти. По-бързите танци са весели, празнични, завладяващо динамични. Има танци на болката и тъгата. Китарата плаче, движенията на танцьорите са напрегнати, отсечени.

И все пак фламенкото е музика и танц на любовта. Танц на огнената, изпепеляваща страст между мъжа и жената. Гореща циганска кръв, горещи испански нощи, горещи страсти.

Има няколко теории за това откъде идва името "фламенко". Вие за кои сте чували? Отговорете в коментар под статията и спечелете билет за концерта на световноизвестния фламенко китарист Антонио Ередиа в София. Отговорите си публикувайте до 17 часа на 18 септември.

Победителите ще са трима и ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Peika.bg.