Истанбул - забележителности за всеки вкус

  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус
  • Истанбул - забележителности за всеки вкус
    Истанбул - забележителности за всеки вкус

Истанбул е огромен, необятен град, който няма как да разбереш за ден, седмица или месец. Може цял живот да живееш тук и никога да не достигнеш до всичките му пластове, до случките от миналото, които обясняват настоящето.

Попаднете ли в Града на Босфора за първи път, можете да сте сигурни, че няма да е последен. В следващите редове сме събрали някои от основните забележителности в Истанбул, които да посетите. Има по нещо за всеки вкус - за почитателите на музеите, на Орхан Памук, на пазаруването, на сладкото, на кебапа...

Света София (Ая София, Hagia Sofya) или още „Църквата на светата мъдрост” е почти на 1500 години. Влезете ли вътре, красотата й ще ви обгърне и ще се уверите колко огромна е всъщност, защото дори с хилядите туристи в нея, църквата не изглежда препълнена. След завладяването на града от турците е превърната в джамия. Днес обаче под 56-метровия й купол живеят символите и на християнството, и на исляма, защото през 1934 г. Кемал Ататюрк я обявява за музей, слагайки край на религиозните спорове. Допълнителна информация можете да откриете тук

Синята джамия (Sultan Ahmet Camii), наричана също и “Султан Ахмед”, е украсена с над 20 000 тюркоазеносини порцеланови плочки. Влезете ли вътре, все едно сте под небесния свод! Построена е в началото на XVII век по поръчка на султан Ахмед I с цел да надмине по размери и красота „Света София”. Има 6 минарета, а височината на купола й е над 40 метра. Отворена е за разглеждане, когато не се провеждат молитви. На входа трябва да събуете обувките си, а жените да увият краката с шал, ако са с къси панталони/пола.

Дворецът Топкапъ (Topkapı Sarayı) е място, което ще ви накара да се зачудите дали не сънувате. Не, всичко е реално – добре дошли в резиденцията на османските султани! Тук те са живели в разкош в продължение на 400 години. Сараят днес е музей. В него има истинска съкровищница като от „1001 нощ”, която съхранява уникални скъпоценности. Таваните на „Топкапъ” са замислени така, че да пропускат слънчева светлина, а мраморът и златото са основни елементи в интериора. Харем със стъклени стени, фонтани, коприна, балдахин… Полезна информация ще намерите тук.

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayı) – още красота, моля! Модерният дом на султаните, построен в европейски стил, е от средата на XIX век. Ориенталската пищност не липсва в интериора: много златна декорация, разкошен полилей, асансьор и... кристално стълбище! Можете ли да си представите, че някой е стъпвал по кристални стълби у дома си? В двореца се намира стаята, в която през 1938 г. умира Кемал Ататрк. Часовникът в стаята му е спрян на часа, в който Ататюрк е починал, а леглото му е постлано с турското знаме. Прочетете подробна статия за двореца Долмабахче.

Желязната църква Свети Стефан - Българската църква Свети Стефан е единственият железен православен храм в света. Сглобена е от готови елементи, които са пренесени с кораб по Дунав и Черно море от Виена. Изборът на материал е направен заради нестабилния терен на брега на Златния рог. Преди това на същото място е имало дървен храм, който е изгорял. Основите на църквата са от стомана, а страните - от ламарина. Тържественото освещаване на храма се извършва през 1898 г., когато в Истанбул има колония от около 50 000 българи. В двора на църквата са погребани български църковни дейци като Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и др. Допълнителна информация за храма можете да намерите тук и тук.

Площад Хиподрума - В древността на площад Хиподрума (Atmeydanı) са се надбягвали расови коне. Днес тук се намира най-древният паметник в Истанбул – египетски обелиск, пренесен от храма на Аполон. А Змийската колона е от храм в Делфи. Преплетените змии по нея са направени от щитовете на персийските войници, загинали в битката с гърците… или поне легендата е такава. На площада са и Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Капалъ чаршия (Kapalı Çarşı) е мястото, където вие определяте кое колко струва. Така че смело изпробвайте умението си да се пазарите и току виж цената бъде намалена поне наполовина. Най-големият покрит пазар в Турция има 4000 магазина с различни стоки: килими, дрехи, обувки, бижута, антики, мебели, костюми за бели-денс и каквото още се сетите. Изгубете се с удоволствие в този километричен лабиринт и открийте своя подарък на изгодна цена! Прочетете и статии за Капалъ чаршия.

Кула Галата (Galata Kulesi), наричана още Кулата на Христос, се извисява на 67 метра височина в северната част на залива Златен рог. За разлика от миналото, когато е била тъмничен затвор и наблюдателница, днес тя предлага истинска гала атмосфера. Ресторантът и кафе-барът имат разнообразно меню и програма, а терасата на последния етаж разкрива приказна гледка към Истанбул. Изкачете 143-те стъпала или вземете асансьора, за да видите светлините на града, които ще ви омагьосат. 

Цистерната на базиликата - Една от задължителните спирки в Истанбул, това е най-голямото подземно съоръжение за съхранение на вода, откривано досега в Града на Босфора. 9-метрови колони, огромни каменни глави на Горгона Медуза и странното усещане, че се намирате в палат, а не във водохранилище.

Пазарът за подправки или Египетският пазар (Mısır Çarşısı, на улицата питайте за Мъсър чаршъсъ) e най-старият пазар в Истанбул и е вторият по големина след Капалъ чаршия. В миналото е бил известен и като Египетския пазар заради многото подправки, внесени от Египет. Освен тях днес се продават и билки, ядки, сушени плодове, риба, маслини, цветя, къна, сувенири. Ароматите и цветовете тук са разнообразни, така че пригответе сетивата си за истинско приключение!

Археологически музей на Истанбул - За Археологическия музей на Истанбул (İstanbul Arkeoloji Müzeleri) ще ви е нужен цял ден или дори повече, за да разгледате всичко. Автентични облекла на султаните, турски фаянс, разнообразни предмети на изкуството, египетски саркофази, погребални маски, византийски и гръцки статуи и още много елементи от пъзела на миналото. В парка на музея можете да отпочинете в някое от кафенетата и след това да продължите да разглеждате. Повече за музея можете да научите тук.

Музей на невинността - Този музей е събрал предмети, свързани с героите от книгата на Орхан Памук "Музей на невинността". Още от начало писателят работи по двете идеи паралелно - да напише книга, която да наподобява музеен каталог на Истанбул от миналото, и да направи истински музей с предмети от бита в Града на Босфора през 50-те години на миналия век. Орхан Памук влага почти всички пари от Нобеловата си награда в изграждането на музея. Прочетете подробна статия за Музея на невинността в Истанбул

Балък екмек (balık ekmek) е сандвич с риба, който ще ви приготвят на постоянно поклащана от вълните на Босфора лодка. Ресторантите-лодки се намират под моста Галата и виждате как прясно уловената скумрия се пече пред очите ви. След това ви я слагат в хрупкаво хлебче със зеленчуци (внимание, много лук). 

Ябълков чай с повече захар - Ако не го опитате, все едно не сте били в Истанбул! Поднася се задължително в стъклени чаши с формата на лале, защото турски чай, поднесен в порцеланови чаши, губи част от вкуса си.

Турско кафе - Насладете се на силния му вкус „на мохабет” с приятели. Тайната на турското кафе е в това, че се приготвя в джезве и че му се прибавя малко кардамон. Ако поръчате просто "кафе" в някое заведение, ще ви донесат турско. Ако искате еспресо, трябва непременно да уточните. Още в началото трябва да посочите дали искате турското си кафе със захар (шекерли) или без захар (шекерсиз).

Дюнер кебап - В истинския турски дюнер зеленчуците са втъкнати в месото и заедно се пърлят на шиша. Не пропускайте да го опитате именно в Истанбул.

Пишмание - Тези малки топчета от фини нишки захар и пържено в масло брашно, може да са поръсени с различни ядки като орехи, шам-фъстък, бадеми или пък шоколад. Наричат пишманието още и памук-халва. Нежно се топи в устата и ви кара да искате още и още, и още…

Локум - Фактът, че има много разновидности на форми, вкусове, цветове, означава, че все още там някъде стои локумче, което никога не сте опитвали. Какво чакате?

Симид - Вкусният сусамен геврек, който оригинално се приготвя с нахутова мая, просто трябва да бъде опитан. Вземете си един рано сутринта, когато мини-будките на колела тепърва излизат на улиците и от тях се носи изкусителен аромат! Ммм…

Разходка с корабче по Босфора - Насладете се на красота и романтика между два континента. Ще минете под моста “Ататюрк”, свързващ Европа с Азия, както и покрай двореца „Долмабахче” и край много луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по Босфора. Пригответе се за снимки или просто се насладете на момента, отпускайки глава на рамото на любим човек. С корабче можете да стигнете и до Принцовите острови.

Аквариумът Тюркоазу - В Аквариума Тюркоазу (Turkuazoo Akvaryum) се пригответе за пътешествие в пъстър подводен свят! В него живеят над 10 000 вида обитатели, сред които и 2,5-метрови тигрови акули. От 80-метров стъклен тунел под водата можете да ги наблюдавате как плуват над вас. Ще ви дели само едно стъкло. В откритите басейни можете и да докоснете някои риби, а срещу допълнително заплащане, дори и да поплувате с тях. Гмурнете се в едно незабравимо преживяване. Допълнителна информация можете да намерите тук.

Парк Миниатюрк (Miniatürk) – това е цяла Турция, събрана в парк на открито. Умалени модели на забележителности от страната и дори цели мини градове с мини коли, мини светофари и хора по мини улиците им се простират сред зеленина и просторни алеи. Това е най-големият мини град в света! Разходете се и си изберете какво искате да видите в реални размери. Официалният сайт на парка е тук.

Небостъргачът Сапфир - Със своите 64 етажа небостъргачът Сапфир се нарежда сред най-високите сгради в света. Освен достъпните за всеки спа център, фитнес и вертикални градини, небостъргачът има и панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Прочетете подробности за небостъргача Сапфир.

Магазини в ИстанбулОт многото молове, единствено в „Каньон” (Kanyon) се пазарува под открито небе, защото е без покрив. Мол „Оливиум” (Olivium) е изцяло аутлет център. Тук всички известни марки имат магазини, в които цените са намалени. По пешеходната улица "Истиклял" (İstiklâl Caddesi) има много обувки, дрехи, аксесоари, като тълпите по нея изглеждат безкрайни. Улиците „Нишанташъ” (Nişantaşı Caddesi) и „Багдат” (Bagdat Caddesi) са пълни със скъпи маркови магазини за дрехи, бижута и дори автомобилни салони. Първата е в европейската част на града, а втората е в азиатската му част. Ако имате пари за харчене, това са местата. Прочетете и подробна статия за пазаруването в Истанбул.

Нощен живот в ИстанбулИстанбулските нощи са вълнуващи! Който иска нещо екзотично, много заведения предлагат ориенталски програми с традиционни народни танци или кючек. Кварталите „Ортакьой”(Ortaköy) и „Аксарай”(Aksaray) и улица „Истиклял” (İstiklâl Caddesi) в европейската част на града са центрове на нощния живот с различни барове, рок и джаз клубове с музика наживо, а квартал „Кадъкьой” (Kadıköy) предлага забавления в азиатската част на Истанбул. Разгледайте и нашия подробен гид за хапване, пийване и нощен живот в Истанбул.

Фестивал на лалето - всяка пролет в Истанбул се засаждат милиони луковици на лалета във всякакви цветове и през април градът се превръща в една огромна градина, за да напомни, че лалетата в Холандия са внесени преди няколко века именно от тук. Научете още за Фестивала на лалето в Истанбул.