Истинските градове на комиксовите герои

  • Истинските градове на комиксовите герои
    Истинските градове на комиксовите герои
  • Истинските градове на комиксовите герои
    Истинските градове на комиксовите герои

Всички фенове на супергероя Батман знаят, че той живее и раздава справедливост в измисления град Готам Сити. Всички тези фенове вероятно са умрели от смях, когато през 2008 г. кметът на един град в турска Анадола заплаши режисьора на трилогията за Батман, Кристофър Нолан, и компанията Warner Bros със съд.

 Кметът точно бил разбрал за Човека-прилеп и е решил, че името му е инспирирано от това на неговия град, който се казва ...Батман. Той е разположен в провинция... Батман, на река... Батман.

Преди градът се е казвал Люх и е бил с население от около 3000 души. След разкриване на нефтени находища през 40-те години, разрастването му започва стремително. През 1957 г. Люх се преименува на Батман. По това време американският комиксов супергерой громи лошите от повече от 20 години.

36317

Река Батман пък е била известна преди като Калат, което означава „булка“ на местния език. Реката се нарича Батман от 19-и век, а името й вероятно е взето от неправилно изговаряне на названието на близката планина Бати Раман. Освен всичко това, „батман“ е била измервателна единица за маса по време на Османската империя.

36315

Изобщо, по тези места в Турция има толкова много от Батман, че някои от архи-враговете на Човека-прилеп, като Пингвина или Гатанката, биха се побъркали там.

Супермен

36318

Друг легендарен супер-герой се сдоби с град на свое име, макар и за един ден. Между 2010-2013 година трима запалени фенове на Супермен от Хътчисън, Канзас, САЩ, организират фейсбук кампания, за да преименуват града си на Смолвил – родният град на героя от комиксите. Те са забелязали прилики между Хътчисън и измисления Смолвил като това, че населението е почти еднакво, двата града са разположени на една и съща река, в един и същи щат, както и, че са на приблизително едно и също разстояние от местния град Салина.

През 2013 г. феновете успяха да се преборят за това градът им да се казва Смолвил, но само за един ден. Местните власти решиха да прекръстят Хътчисън за 24 часа по случай 75-та годишнина от създаването на супергероя.

Попай

21373

Попай Моряка не е богаташ в костюм на прилеп, нито безсмъртен извънземен в синьо трико. Той е моряк, който яде спанак и си има истински собствен град. Неговото измислено родно място Суитхевън се намира в северозападния край на средиземноморския остров Малта. Мястото е създадено през 1979 г. като декор за филм за героя, а днес е туристическа атракция.

Смърфовете

36316

Смърфовете не са дори моряци, които ядат спанак, но също си имат своето съществуващо село. За снимачна площадка на филма за сините сладури е избрано село Хускар (Juzcar) в Андалусия, Испания. За филма то е цялото е боядисано в синьо, а след това селяните са решили да го оставят в този свеж цвят.

Комикс столицата

3027

Истинският град на комиксовите герои пък е Брюксел. Богатата комиксова френско-белгийска традиция датира още от началото на 20-ти век, а герои като Астерикс, Лъки Люк и Тинтин днес са световноизвестни.