Историята на един пищен ливански палат

  • Историята на един пищен ливански палат
    Историята на един пищен ливански палат

Палатът в Бейтедин е най-добрият пример в Ливан на ливанска архитектура от началото на XIX в. и е строен в продължение на 30 години от емир Бехир Ел Шехаб II, който управлява Горен (планинския) Ливан повече от 50 години.

През средновековието Ливан е разделен на феодални владения, управлявани от емири или наследствени шейхове. През първите години на XVII в. обаче емир Факхр Ед Дин II Маан, който умира през 1635 г., успява да разшири властта си над тези емирства и в крайна сметка започва да управлява територия, която съответства на днешен Ливан. Първата му столица е Баклин, но заради хроничния недостиг на вода той е принуден да се премести в Деир Ел Камар, където има изобилие от извори. 

Когато династията Маан залязва в края на XVII в., земята е наследена от емирите от фамилията Шехаб. Именно емир Бехир Шехаб II решава да напусне Деир Ел Камар и да построи собствен дворец в Бейтедин (в превод „дом на вярата“) – място на друзи-отшелници, което днес е част от палата.

През 1812 г. емир Бехир задължава всички свои здрави поданици мъже да работят два дни безплатно, за да си гарантира богат приток на вода в новото място за палата си. За две години проектът му е завършен. Палатът остава резиденцията на емира, докато той е принуден да замине в изгнание в Тоскана през 1840 г.

След като отоманските турци смазват емирството през 1842 г., сградата се използва от отоманските власти като правителствена резиденция. По-късно, по време на френския мандат след Първата световна война, тя е използвана за местни административни цели.

Главната дирекция на антиките внимателно възстановява Бейтедин до първоначалното му великолепие, след като дворецът е обявен за исторически паметник през 1934 г. От 1943 г. – годината на ливанската независимост, палатът става лятна резиденция на ливанския президент.

Бехар Ел Хури е първият президент, който използва Бейтедин. Ел Хури връща останките на емир Бехир от Истанбул, където той умира през 1850 г.

Историята на един пищен ливански палат
Снимка: wikipedia.org

Днес Бейтедин с неговите музеи и градини е една от основните туристически атракции на Ливан. Дворецът е отворен всеки ден за посещение с изключение на частта, която се използва от президента – тогава знамето се сваля, за да се оповести, че той е пристигнал в Бейтедин.