8 красиви немски замъка

  • 8 красиви немски замъка
    8 красиви немски замъка

Едно от нещата, с които Германия е известна са добре запазените замъци, намиращи се на територията ѝ.

По-известните сред тях се намират в южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг, като разположението им е далеч от големите градове. Това до голяма е спомогнало за запазването им до наши дни (тъй като са били подминати от водените войни), а условията за културен туризъм привличат посетители от цял свят.

Ето и някои от най-красивите немски замъци, събудили интересът ни:

1. Замъкът Нойшванщайн

Това не е класически замък, изпълняващ защитна функция, а по-скоро реализирана идея  на ексцентричния баварски крал Лудвиг ІІ. Той бил вдъхновен от средновековните замъци от приказките, а в наши дни емблематичният замък на Спящата красавица в Дисниленд е заимстван именно от него.  Замъкът Нойшванщайн е разположен в близост до селцето Хоеншвангау в югозападната част на Бавария, на 100 км. от Мюнхен.

8 красиви немски замъка

2. Замъкът Зигмаринген

Крепостта е от XI век, като много пъти е сменяла собствениците си през вековете, дори е била седалище на френския режим Виши. В наши дни замъкът принадлежи на потомък на фамилията Хоенцолерн. Разположен е в малкото селце Зигмаринген на река Дунав, като в него могат да бъдат видени множество различни колекции – от порцелан, брони, карети и машини за изтезания.

8 красиви немски замъка

3. Замъкът Хоенцолерн

Замъкът е построен през XIвек, за да служи като дом на пруското кралско семейство. В миналото е бил разрушаван и изграждан два пъти, като днешният си вид е придобил след възстановяване в края на XIX век. Замъкът Хоенцолерн се издига на цели 855 метра надморска височина в подножието на швабските Алпи, близо до границата с Швейцария.

8 красиви немски замъка

4. Замъкът Елц

Това е първообраз на средновековните замъци, разположен на хълм, като характерни за него са заострените кули и дърворезби от времето на Тюдорите. Замъкът е бил обитаван от 33 поколения от фамилията Елц, а в момента тук се съхраняват огромни колекции от антики, картини и оръжия. За да стигнете до него ще трябва да вървите около 45 минути пеш, тръгвайки от железопътната гара в Мозелкерн.

8 красиви немски замъка

5. Замъкът Лихтенщайн

Този неоготически замък е разположен върху отвесните скали над Хонау в швабските Алпи. В миналото е бил крепост на рицарите на Лихтенщайн, а отдалечеността му от големите населени места са го запазили от унищожение през вековете. В наши дни замъкът продължава да е собственост на херцозите от Урах. Намира се в провинция Баден-Вюртемберг, на цял ден път от Щутгарт.

8 красиви немски замъка

6. Замъкът Хайделберг

Това е средновековна крепост от XIII век, но за съжаление в наши дни от нея са останали само руини. Разрушена от войни, огън и светкавица, тя е вдъхновявала не един художник и поет и е будила възхищение у писатели като Виктор Юго и Марк Твен. Крепостта е разположена над град Хайделберг в северната част на провинция Баден-Вюртемберг, на два часа път с кола от Франкфурт

8 красиви немски замъка

7. Замъкът Бургхаузен

Този замък е датиран от XIII век, като държи рекорда за най-дълга крепост в Европа – над километър. Той има цели шест двора, множество кули и порти, градини, параклиси, както и добре защитени вътрешни помещения. Замъкът Бургхаузен е разположен до река Залцах, в близост до австрийската граница.

8 красиви немски замъка

8. Замъкът Меспелбрун

Този замък притежава воден ров и е собственост на фамилията Ингелхайм. Разположен е в спокойна долина, намираща се в регион Долна Франкония. Замъкът е бил декор за филм, номиниран за награда на фестивала в КАН през 1957 година –“Das Wirthaus im Spessart”. Крепостта се намира в гъстата гора Шпесарт, на 50 км. от Франкфурт.

8 красиви немски замъка