Историята на китния остров Свети Стефан

  • Историята на китния остров Свети Стефан
    Историята на китния остров Свети Стефан

Черногорският остров Свети Стефан е известен със своята природна красота и пясъчни плажове. 

Там ви очакват, построени на гъсто къщички, малки черкви и улички с много зеленина. Архитектурата на острова е непокътната и го превръща в прекрасен туристически курорт, който е запазил автентичния си дух. 

Свети Стефан е най-престижният курорт в страната и се намира близо до Будва, само на час път с кола от Подгорица.

Легендата за построяването на Свети Стефан разказва, че турският флот плавал в морето, за да краде пари и стоки от морските градове, особено от тези в Бока Которска – най-богатата област по това време в региона. Той акостирал на плаж Джаз близо до Котор, като част от войниците трябвало да нападнат града по суша. Когато Патривичите разбрали затова, бързо събрали техните войници и тръгнали към Котор, за да атакува турците и да помогнат на которци да защитят своя град. След победата, по пътя си обратно, местните нападнали и турските галери на плажа Джаз, като успели да убият и останалата част от турския екипаж. 

Историята на китния остров Свети Стефан

Патривичите решили не само да си разделят богатите трофеи, останали от войната, но и да изградят крепост върху скалист остров в близост до брега. На него трябвало да има къщи за всяко от 12-те племена на Патривичите, както и черква, наречена Свети Стефан, който е техен покровител. 

Крепостта е трябвало да служи за отбрана срещу всевъзможни врагове, както и да предоставя убежище и подслон на жени, деца и възрастни хора по време на атаките. Използвала се е и за съхраняване на хранителни продукти.

Историята на китния остров Свети Стефан

През първата половина на XIX в. на острова вече има 100 къщи, 3 черкви и 400 жители, но в началото на ХХ в. той изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. В средата на ХХ в. група архитекти и художници започват реставриране на изоставените къщи, като така островът се превръща в уникално място, което става един от най-атрактивните и луксозни хотелски комплекси в Адриатика.