Историята на най-големия етнос без собствена държава

  • Историята на най-големия етнос без собствена държава
    Историята на най-големия етнос без собствена държава

Нека ви запознаем с най-голямата в света етническа група, която няма своя държава.

Кюрдите наброяват близо 30 млн. души. Кюрдистан пък е регион, намиращ се между границите на Турция, Армения, Иран, Ирак и Сирия, и е един от най-нестабилните в света.

Кюрдите са местното население в Близкия изток и не всички изповядват една религия: макар повечето от тях да са сунитски мюсюлмани сред тях се срещат и изповядващи други вероизповедания.

Ясни са единствено етническата идентичност и общият език, които  възникват някъде през Средновековието. Оттогава кюрдите са изиграли важна роля в историята на днешен Иран, Ирак, Сирия и Турция. Tе обаче губят земите си, когато Османската империя завзема по-голямата част от териториите им през XVI в.

Победата над империята през Първата световна война също нанесла удар на кюрдите. Според Севърския договор от 1920 г., който слага край на Османската империя, Съюзниците планирали да направят Кюрдистан автономен, но договорът така и не бил ратифициран. Турция провела нови преговори със Съюзниците, но Лозанският договор от 1923 г. не включвал самостоятелен Кюрдистан. Оттогава кюрдите са се опитвали много пъти да основат своя държава, но без резултат. В продължение на десетилетия иракските те търпели раздори и кръвопролития. По време на войната между Иран и Ирак през 1980-те години Ирак нападнал кюрдски граждани с химически оръжия и организираното тогава въстание било жестоко потушено. Били убити десетки хиляди кюрди, а стотици хиляди били принудени да избягат. По време на войната в Персийския залив през 1990-1991 г. над 1,5 млн. кюрди избягали в Турция. В отговор на това страната затворила границите си, а кюрдските бежанци били захвърлени на произвола на съдбата докато коалиционните сили не създали безопасно убежище за тях. След като Обеднинените нации гарантирали защитата на кюрдите Ирак разрешили на Регионалното правителство на Кюрдистан да управлява част от страната. Като трета по големина етническа група в Иран те първоначално подкрепяли Ислямската република. Но кюрдските въстания от 1980-те и 1990-те били последвани от репресии от страна на държавата. В Турция кюрдите са най-голямото етническо малцинство, но срещу тях непрекъснато има репресии включително и забрана на кюрдския език. В отговор крайно сепаратисткото кюрдско движение все още има сблъсъци с турската армия. По време на кюрдско-турския конфликт от 1984-1999 г. са избити над 40 хил. души, по-голямата част кюрдски граждани. Борбата на Турция да подчини кюрдските бойци прелива и в Сирия, където те са най-голямото етническо малцинство. По време на гражданската война те успяват да завземат голяма част от северните територии на страната. Наскоро Турция заплаши да нападне кюрдските сепаратисти в границите на Сирия, но САЩ се намесиха и установиха зона на безопасност, която изтласка кюрдите по-назад в Сирия.

И досега кюрдите продължават да се борят за своя собствена държава, която обаче нямаизгледи да бъде факт скоро.