Историята за причудливите Шоколадови хълмове

  • Историята за причудливите Шоколадови хълмове
    Историята за причудливите Шоколадови хълмове

Шоколадовите хълмове на о-в Бохол, Филипините са известна туристическа атракция, която привлича вниманието на приключенци от цял свят. Вижте защо този голям участък от тревисти хълмове е толкова известен и посещаван!

Какво прави Шоколадовите хълмове толкова популярни?

Любопитно е защо хълмовете се наричат шоколадови, когато всъщност не са направени от шоколадови бонбони? Това е така, защото тези възвишения, които обикновено са покрити със зелена трева, изсъхват по време на сухия сезон и придобиват шоколадов цвят. Има повече от хиляда хълма, разположени на площ от 50 кв. км. в градовете Кармен, Батуан и Сагбаян на остров Бохол. Въпреки че хълмовете са различни по размер, гледайки ги отдалеч, изглеждат почти еднакви. Тази оптическа илюзия създава величествен пейзаж, който може да ви накара да мислите, че не сте на Земята.

Легендата 

Филипинци често говорят за митовете и легендите, които витаят около определено място, особено ако неговият произход е неизвестен. Докато някои казват, че тези легенди са, само за да задоволят любопитството на децата, други твърдят, че те са поне на половина верни.

Историята зад произхода на Шоколадовите хълмове не прави изключение. Според легендите хълмовете се появяват заради двама великани, които хвърляли скали, камъни и пясък един срещу друг. След края на битката останали тези шоколадови хълмове, които познаваме днес. Друга легенда разказва за гигант, чието сърце било разбито. Многобройните сълзи, които изплакал, довели до създаването на варовиковите хълмове. Филипинците дори говорят, че тези образувания са всъщност изсъхнали изпражнение на карабао - това е воден бивол, който е на голяма почит във Филипините.

Историята за причудливите Шоколадови хълмовеСнимка: Didier Baertschiger/Flickr

Научно обяснение

Широко приетата геоложка теория за произхода на хълмовете е, че те са резултат от различни атмосферни влияния, на които са подложени варовиковите скали. Разпадането на варовика преди хиляди години е било засегнато от няколко фактора, като например валежите и ерозията.

Според геолозите тези образувания са в следствие на ерозия на варовици, които са издигнати над морското равнище. Друго обяснение твърди, че хълмовете преди това са били коралови рифове. Каква е истината? И науката не може да отговори със 100% точност.

Кога да посетите Шоколадовите хълмове?

Разбира се, ще искате да видите хълмовете, когато са шоколадови на цвят - което е през сухия сезон във Филипините. Той започва в края на ноември и продължава до май. Що се отнася до мястото, където можете да получите най-хубавата гледка към хълмовете, има две области, които трябва да се имат предвид: комплексът "Шоколадови хълмове" в Кармен и връх Сагбаян.