Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

  • Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом
    Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

"Думите са за нещастните хора – те говорят много и не спират. Говорят, за да забравят, че са нещастни. А щастливите хора не говорят. Щастието няма нужда от думи."


Ако сте съгласни с това, сме сигурни, че ще харесвате моноспектакъла "Пилето, което казва КУ" и завладяващата игра на Иван Юруков. 

Тази година актьорът на Народният театър получи поредна номинация за “Аскеер” в категорията главна мъжка роля за блестящата си игра в “Майстори” (за ролята на майстор Найден). Иван Юруков играе и в най-касовите спектакли на Народния театър - „Добри хора”, „На ръба”, „Хъшове”, „Хамлет”, „Вишнева градина”, „Ревизор”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Идеалният мъж” и в „Червено” в Театър 199.

Поводът за разговора обаче ни е предстоящото есенно турне на моноспектакъла "Пилето, което казва КУ". Вижте какво сподели Иван Юруков за тежестта на думите, своите странности и личната си рецепта за щастие.

- Съвсем скоро тръгвате на есенно турне из страната с моноспектакъла „Пилето, което казва КУ“. Какъв път извървяхте, докато се решите да станете част от него?

- Дълъг път на себеизграждане в театъра. Среща с много авторитетни учители, благодарение на които продължавам да пътувам: Стефан Данаилов, Илия Добрев, Иван Налбантов, Ангел Ангелов, Чавдар Кръстев и много други. “Пилето, което казва КУ” е спектакъл, който обичам много и играя с любов. Текстът е на Александър Урумов, музиката на Михаил Шишков – баща. По един комичен начин спектакълът разказва за несгодите на един ведър човек, който се е довел до състояние на безизходица. Спомените и среднощните разсъждения го карат да се превъплъщава в десетки личности от миналото и настоящето, за да се съпостави с тях и да прецени кой човек всъщност е достоен да бъде, кой да е негов пример за подражание. Сваляйки маските си ще достигне до себе си, където са скрити всички отговори. 

52270

Вашият герой в моноспектакъла е чудак. Вие такъв ли сте? Какви са Вашите странности?

- Да, героят ми е чудак, а образите на всички превъплъщения в спектакъла са още по-странни. И аз, като всички хора си имам своите странности. Например доста често отивам извън града в гората, намирам подходящо уединено място и там започвам да работя върху даден текст, общувайки с дърветата. Открил съм, че това ми помага да намеря верния път към героя си.

Кое е (какво е)  пилето, което казва „ку“?

- Пилето, което казва “ку” е пернатонга кукумявка с особено изявени певчески възможности. Обикновено, предвид хищническия си характер, будува нощем в очакване да залови заблудени шаващи твари из полето. По същия начин героят на пиесата – нощен пазач на бивша военна база, казарма, превърната в огромен склад – останал  в самотността на нощта, тършува из сандъка на спомените, за да запълни празнотата на своето битие.

В какви случаи бихте предпочели да си говорите с пиле, вместо с човек?

- Понякога наистина предпочитам да говоря с пиле, вместо с хората. Свидетели сме на хорски престъпления спрямо природата. Тогава се срамувам и ме е яд, че нищо не мога да направя. Готови сме да унищожим красотата на природата, за да печелим пари, да богатеем излишно. Тези престъпления разрушават собствения ни дом. Природа означава При Рода. 

52269

В моноспектакъла казвате: "Думите са за нещастните хора – те говорят много и не спират. Говорят, за да забравят, че са нещастни. А щастливите хора не говорят. Щастието няма нужда от думи." Какво според вас е щастие?

- Щастието е рядък бисер, който изтлява от всеки мрачен повей и блести, когато с благост и любов се грижим и успеем да опазим неговата крехкост. Щастието е дар, но няма щастие без осъзнат стремеж към удовлетвореност.

А кои са думите, които си струва да бъдат изречени?

- Те отдавна са написани – десетте Божии заповеди.

Освен, че сте актьор, Вие също така рисувате много добре. Как бихте нарисували щастието? А любовта?

- Всеки артист по своеобразен начин рисува любовта, щастието, тъгата... Вярвам, че успявам да вложа моята любов във всичките си персонажи, независимо дали са положителни или не. Добротата и красотата са водещи за мен и именно това искам да споделям с хората. Иначе бих ги изрисувал с жълто, охра, синьо, червено.

Ималите ли любима реплика от моноспектакъла? Ако да, коя е тя?

- "За какво са думите? Те нямат значение. Ако едно нещо не може да се разбере без думи, то с думи още по-малко може да се разбере. Думите само пречат да се рарбират хората. Ето затова ме изостави жена ми – заради думи.”

51885

- Споделете ни коя е Вашата лична рецепта за щастие.

- Любовта е птичка дяволита – гдето иска се пилее, гдето иска там ще пее. 

Щастие е и когато видя очите на публиката и чуя аплодисментите на финала на “Пилето, което казва КУ”. Усещането е неповторимо!

Използвам случая да поканя читателите ви на следните дати в тези градове: Пловдив - 4 ноември, Куклен театър две представления от 19 и 21 ч.), Русе - 9 ноември, зала “Военен клуб” , Велико Търново - 10 ноември, НЧ “Надежда”, Сливен- 17 ноември, зала “Сливен”, София - 19 ноември, театър “Сълза и смях”(късно представление - 21.30ч.), Бургас - 28 ноември, Драматичен театър “Адриана Будевска”, София - 1 и 7 декември, Нов театър НДК (от 19.30 ч.), Стара Загора - 18 декември, Драматичен театър “Гео Милев”, Горна Оряховица - 19 декември, НЧ “Напредък” .

Ще се радвам да видя всеки от вас в залата!

Снимки: Личен архив