Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

  • Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом
    Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

"Думите са за нещастните хора – те говорят много и не спират. Говорят, за да забравят, че са нещастни. А щастливите хора не говорят. Щастието няма нужда от думи."


Ако сте съгласни с това, сме сигурни, че ще харесвате моноспектакъла "Пилето, което казва КУ" и завладяващата игра на Иван Юруков. 

Тази година актьорът на Народният театър получи поредна номинация за “Аскеер” в категорията главна мъжка роля за блестящата си игра в “Майстори” (за ролята на майстор Найден). Иван Юруков играе и в най-касовите спектакли на Народния театър - „Добри хора”, „На ръба”, „Хъшове”, „Хамлет”, „Вишнева градина”, „Ревизор”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Идеалният мъж” и в „Червено” в Театър 199.

Поводът за разговора обаче ни е предстоящото есенно турне на моноспектакъла "Пилето, което казва КУ". Вижте какво сподели Иван Юруков за тежестта на думите, своите странности и личната си рецепта за щастие.

- Съвсем скоро тръгвате на есенно турне из страната с моноспектакъла „Пилето, което казва КУ“. Какъв път извървяхте, докато се решите да станете част от него?

- Дълъг път на себеизграждане в театъра. Среща с много авторитетни учители, благодарение на които продължавам да пътувам: Стефан Данаилов, Илия Добрев, Иван Налбантов, Ангел Ангелов, Чавдар Кръстев и много други. “Пилето, което казва КУ” е спектакъл, който обичам много и играя с любов. Текстът е на Александър Урумов, музиката на Михаил Шишков – баща. По един комичен начин спектакълът разказва за несгодите на един ведър човек, който се е довел до състояние на безизходица. Спомените и среднощните разсъждения го карат да се превъплъщава в десетки личности от миналото и настоящето, за да се съпостави с тях и да прецени кой човек всъщност е достоен да бъде, кой да е негов пример за подражание. Сваляйки маските си ще достигне до себе си, където са скрити всички отговори. 

Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

Вашият герой в моноспектакъла е чудак. Вие такъв ли сте? Какви са Вашите странности?

- Да, героят ми е чудак, а образите на всички превъплъщения в спектакъла са още по-странни. И аз, като всички хора си имам своите странности. Например доста често отивам извън града в гората, намирам подходящо уединено място и там започвам да работя върху даден текст, общувайки с дърветата. Открил съм, че това ми помага да намеря верния път към героя си.

Кое е (какво е)  пилето, което казва „ку“?

- Пилето, което казва “ку” е пернатонга кукумявка с особено изявени певчески възможности. Обикновено, предвид хищническия си характер, будува нощем в очакване да залови заблудени шаващи твари из полето. По същия начин героят на пиесата – нощен пазач на бивша военна база, казарма, превърната в огромен склад – останал  в самотността на нощта, тършува из сандъка на спомените, за да запълни празнотата на своето битие.

В какви случаи бихте предпочели да си говорите с пиле, вместо с човек?

- Понякога наистина предпочитам да говоря с пиле, вместо с хората. Свидетели сме на хорски престъпления спрямо природата. Тогава се срамувам и ме е яд, че нищо не мога да направя. Готови сме да унищожим красотата на природата, за да печелим пари, да богатеем излишно. Тези престъпления разрушават собствения ни дом. Природа означава При Рода. 

Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

В моноспектакъла казвате: "Думите са за нещастните хора – те говорят много и не спират. Говорят, за да забравят, че са нещастни. А щастливите хора не говорят. Щастието няма нужда от думи." Какво според вас е щастие?

- Щастието е рядък бисер, който изтлява от всеки мрачен повей и блести, когато с благост и любов се грижим и успеем да опазим неговата крехкост. Щастието е дар, но няма щастие без осъзнат стремеж към удовлетвореност.

А кои са думите, които си струва да бъдат изречени?

- Те отдавна са написани – десетте Божии заповеди.

Освен, че сте актьор, Вие също така рисувате много добре. Как бихте нарисували щастието? А любовта?

- Всеки артист по своеобразен начин рисува любовта, щастието, тъгата... Вярвам, че успявам да вложа моята любов във всичките си персонажи, независимо дали са положителни или не. Добротата и красотата са водещи за мен и именно това искам да споделям с хората. Иначе бих ги изрисувал с жълто, охра, синьо, червено.

Ималите ли любима реплика от моноспектакъла? Ако да, коя е тя?

- "За какво са думите? Те нямат значение. Ако едно нещо не може да се разбере без думи, то с думи още по-малко може да се разбере. Думите само пречат да се рарбират хората. Ето затова ме изостави жена ми – заради думи.”

Иван Юруков: Престъпленията срещу природата разрушават собствения ни дом

- Споделете ни коя е Вашата лична рецепта за щастие.

- Любовта е птичка дяволита – гдето иска се пилее, гдето иска там ще пее. 

Щастие е и когато видя очите на публиката и чуя аплодисментите на финала на “Пилето, което казва КУ”. Усещането е неповторимо!

Използвам случая да поканя читателите ви на следните дати в тези градове: Пловдив - 4 ноември, Куклен театър две представления от 19 и 21 ч.), Русе - 9 ноември, зала “Военен клуб” , Велико Търново - 10 ноември, НЧ “Надежда”, Сливен- 17 ноември, зала “Сливен”, София - 19 ноември, театър “Сълза и смях”(късно представление - 21.30ч.), Бургас - 28 ноември, Драматичен театър “Адриана Будевска”, София - 1 и 7 декември, Нов театър НДК (от 19.30 ч.), Стара Загора - 18 декември, Драматичен театър “Гео Милев”, Горна Оряховица - 19 декември, НЧ “Напредък” .

Ще се радвам да видя всеки от вас в залата!

Снимки: Личен архив