Из красотите на Туамоту

  • Из красотите на Туамоту
    Из красотите на Туамоту

Нека отлетим към далечната и екзотична Френска Полинезия и в частност към Туамоту – архипелаг, който е съставен  от 77 атола.

Тук тесни коралови пръстени, обграждат тюркоазните лагуни, с други думи – същински рай.

Интересен факт е, че на Туамоту почти нищо не расте, така че има малко плодове и зеленчуци и единствената питейна вода се събира от дъжда. Въпреки това тишината, звездното небе, кораловите плажове, сините лагуни, идиличните коралови островчета и ленивото темпо на живота могат да пленят почти всеки. Повечето туристи посещават островите Рангироа, Тикехау и Факарава. Те са може би най-насочени към туристите, но ако търсите пълната тишина и дивото летуване, то е възможно да ви допаднат повече по-малко известните красавици като Ахе, Матаива и Макемо.

Всеки, който обича морето, ще се влюби в Туамоту, но нека ви разкажем малко повече за самите острови. 

Факарава се намира се югоизточно от Рангироа и е дом на втората по големина лагуна в Туамоту и е определена за биорезерват. Този правоъгълен риф е дом на такава богата екосистема, към която спадат редки подводни флора и фауна и някои ендемични диви животни – е определена от ЮНЕСКО за биосферен резерват. 

Атолът Манихи е едно спокойно местенце, който е покрит с бели пясъчни плажове, на които можете да се люлеете на люлки, вързани върху кокосови палми. Други почти няма – затова повечето посетители идват най-вече за да се гмуркат през деня и да се любуват на звездното небе през нощта.

Рангироа пък може би най-огромният естествен аквариум в света и е прекрасно място за водолазите.

Атолът Тикехау, чието име означава означава „спокойно кацане“ пък се състои от множество малки бели и розови пясъчни островчета, отрупани в кокосови горички и скрити навеси. Както сигурно очаквате, там ви очаква усещане за абсолютно безвремие и пълно спокойствие на неговите изящни брегове.