Изкачване на връх Вихрен в Пирин

  • Изкачване на връх Вихрен в Пирин
    Изкачване на връх Вихрен в Пирин

Да погледнеш България от 2914 метра надморска височина определено е невероятно изживяване!

Ако сте решили да си подарите гледката от връх Вихрен, най-удачно е да го направите в периода юли - септември.

Най-краткият маршрут е от хижа Вихрен. Дотам се стига с кола, а пътят е сравнително добър. Нашият съвет е да тръгнете по-рано – паркингът пред хижата е малък и трудно се намират места. А и е по-добре да поемете нагоре по хладно (и без друго качването ще ви поизпоти достатъчно).

37944

Хижа Вихрен. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

От хижата нагоре следвате обозначената маркировка (бяло-червено-бяло), която ще ви отведе до върха.

37946

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

За начинаещи туристи изкачването е около 3 часа (с включени кратки почивки). Пътят е стръмен и предимно каменист. Не си правете илюзии да тръгвате по джапанки, планинските обувки са задължителни!

37935

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

На около 10 минути след началото, пътеката се разклонява. Дясната пътека води до местността Казаните, където расте и еделвайс.

37941

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Пътят оттам към върха обаче е доста по-тежък. Скалите в района са любимо място не само на по-опитните планинари, а и на планинските кози.

37937

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

По-лекият вариант е да тръгнете вляво, по маркировката за връх Вихрен. След малко повече от час достигате до седловината Кабата, която разделя върховете Вихрен и Хвойната. Оттам се разкрива чудесна панорамна гледка, а в подножието се виждат и Влахините езера.

37936

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

От Кабата започва същинското изкачване на върха. Наклонът на места достига 45 градуса, а мраморът, по който вървите, може да се окаже доста хлъзгав. Постижимо е дори без голяма физическа подготовка. Но все пак вървете внимателно!

От самия Вихрен ще видите нещо любопитно - това, което изглежда като безразборно разхвърляни камъни в подножието на върха, са всъщност надписи с камъни - на всякакви езици, с всякакви послания. Четат се само когато сте нависоко. 

37945  37939

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Изкачването на връх Вихрен е сладка победа, която ще ви зареди с приятни емоции за дълго време. Така че стягайте раниците и поемайте нагоре!

37940

37938

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

От Вихрен не е далеч и Кончето - за още около час през Премката стигате до подсигурения с метални въжета ръб. Така че спокойно можете да планирате по-дълъг преход, включващ и Вихрен, и Кончето.

37942

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Бонус: На връщане от връх Вихрен към Банско може да посетите и едно от най-старите иглолистни дървета в БългарияБайкушевата мура. Намира се на няколко метра встрани от пътя след като на слизане подминете крайпътния ресторант и къмпинг Бъндерица. Има табела край пътя.

Полезна информация: За да стигнете до хижа Вихрен, влизате в Банско, прекосявате реката по някой от мостовет и карате край нея нагоре, срещу течението. Без да се отклонявате никъде, продължавате по този път и след като излезете от града. След около 12 км по планински път със завои (следвайте табелите за хижа Вихрен), ще минете първо покрай хижа Бъндерица, а след още 2-3 км и до самата хижа Вихрен, където пътят свършва. Нощувката в хижа Вихрен е 12 лв. на легло. Други варинати за нощувка са хижа Бъндерица и къмпинг Бъндерица - намира се при крайпътното заведение със същото име. Къмпингът е безплатен, предлага базови удобства - място за палатка, ток, тоалетна, място за хапване на две крачки.

Открийте още маршрути в Пирин.