Изненадващите факти за Испания

  • Изненадващите факти за Испания
    Изненадващите факти за Испания

Испания е една от най-привлекателните дестинации заради редица причини – като се започне от климата и се завърши с вкусната храна. Историческото наследство е уникално, а южняшкият манталитет на местните допада на всички, но Испания не е само това – това е земя на много интересни факти, голяма част от които остават скрити за туристите, поради огромния поток от информация, който върви с тази великолепна страна.

Вижте кои са изненадващите факти за Испания.

1. Ако си поръчате сайдер в заведение в Овиедо, ще останете изненадани от начина, по който ви го наливат. В северния испански град имат традиция да наливат питието от много голяма височина и това се е превърнало в традиция сред сервитьорите и атракция за посетителите. Причината за това височинно наливане е, че астурийският сайдер има нужда от аерация, преди да се озове по чашите.

2. Една интересна, но не толкова популярна извън Испания атракция са танцуващите коне. В Херес де ла Фронтера всяка година през май туристите могат да се насладят на танца на белите коне, обучени от Кралската академия по езда.

3. От векове университетският град на Саламанка развлича студенти, деца и посетители с играта „намери жабата“. В огромните дърворезби на вратата на университета са скрити какви ли не изображения - герои, легенди и гербове. Но легендата гласи, че там има изобразена и жаба, а който я види, ще има късмет през цялата година.

4. Испанският град Жирона е бил мястото, където Густав Айфел е „разгрял“ преди да се захване с Айфеловата кула. На мястото, където се срещат четири реки, той е построил мост, който е само един от общо единайсетте в града.

5. Всички свързват Испания със сангрия, но там хората предпочитат да пият тинто де берано, особено през лятото. Тинто де берано ятно червено вино) е студена напитка от вино и газирана вода, близка до сангрията, но по-популярна, защото се прави само със споменатите две съставки.

6. Испанците имат интересен обичай в последните секунди преди Нова година. Те ядат по едно зрънце на всяка отброена секунда от 12 до нула, преди часовинка да отбележи новата година. Хората правят това вкъщи или на площадите, като най-известното място за тази традиция е Пуерта дел Сол в Мадрид.

7. Много хора мислят паея за национално ястие в Испания, но местните хора там са на друго мнение. Испанците считат ястието с ориз за характерно основно за района на град Валенсия в югоизточната част на страната. Хората от този град възприемат паеята за свой символ, а според експертите приготвянето й символизира микса от култури на територията на страната – от римска до арабска.

8. Странно е да попиташ испанец дали говори испански, защото няма такъв език. Официалният език в страната е Кастеляно, но езиците Галего, Каталан и Баски са напълно независими и имат официален статут съответно в Галисия, Каталуния и Страната на Баските. Диалектите са още повече, като най-разпознаваем е мадриленьо – диалектът от Мадрид.

9. В испанската провинция Хаен и едноименния град са световният център на зехтина. Около 40-45% от зехтина се произвежда в Испания, но столицата на тази индустрия е Хаен.

10. В Испания има толкова празници, че ако празнувате всички, няма да ви остане нито един ден за работа.