Амстердам се утвърждава като една от най-интересните гастрономически дестинации в Европа — съчетавайки уважението към традициите, иновативни концепции и устойчив подход. От класически холандски закуски до висококласни ресторанти и цветни улични пазари — тук ще намерите всичко.
1. Helling 7
Впечатляващо място, разположено в индустриален хангар на пристанището, който е преобразуван в елегантна трапезария. Всичко се приготвя на дървено гориво, включително сочен стек и риба, поддържана в отворена кухня с морски изглед .
2. D’Vijff Vlieghen
Шикозно заведение, сгушено в пет съседни къщи от "Златния век". Исторически интериори, част от картини на Рембранд и традиционни местни деликатеси – идеална романтична обстановка .
3. REM Eiland
Бивша платформа за пиратско радио, която е превърната в ресторант с 360° панорамна гледка над река Иж. Менюто включва модерни ястия—така бургерът с местен рибен сос и ребрата се превръщат в гастрономично преживяване .
4. Restaurant Floreyn
Модерен холандски вкус, поднасящ се с артистично усещане. В менюто – козе масло със сирене, маринована скумрия със сладолед от хрян и дегустираща комбинация от дивечови ястия и десерти .
5. Vleminckx
Мястото за любителите на пържени картофки: малко улично място с богата палитра от над 20 соса – от класически майонеза до пикантен самбал и фъстъчено карие със сладолед .
6. Foodhallen
В просторен комплекс, превърнат от стар трамваен депо, Foodhallen предлага над 20 щанда с улични ястия от целия свят — от дим сум до такос и бургери, а атмосферата е винаги жива и приятелска.
7. Stubbe’s Haring
Класическо място за херинга – сурова риба, маринована във финина, поднесена със ситно нарязан лук и кисели краставички. Същински холандски ритуал близо до централна гара .
8. Vegan Junk Food Bar
Смели цветове, веган улична храна и нестандартни вкусови комбинации – от картофки до омар от тапиока. Барът добавя настроение и разнообразие за всичко, което не е месо .
9. Miss G’s Brunch Boat
Последвайте идеята за “бъндона вечеринка” с круиз по каналите и безлимитен бранч: яйца „Бенедикт“, пилешки вафли, бурито и пет вида „Блъди Мери“ .
10. Restaurant Blauw
Амстердам носи история от Индонезия чрез рийстафел – банкет от малки споделими ястия. Blauw предлагат класически версии, както и вегетериански/веган варианти.
11. Morris & Bella
Веган гастрономия с артистични елементи – от бели бобови мусове до несъществени десерти като сос от пикалица и паим от лешников блат .
12. The Pantry
Класически домати похотливи с костилки, борш и boerenkoolstamppot със суджуко – сцена на традиционна домашна холандска кухня в уютен интериор.
13. Bar U.Y.T
Canal-side бар с посланици на общността – сервира bread & dip, bitterballen и craft бира. Идеално място за „борел“ – холандския аналог на италианския аперитив.
14. Restaurant De Kas
В ресторант, разположен в стъклена оранжерия, се отглеждат собствените продукти, създавайки устойчиво меню – сезонно, свежо и Michelin-наградено.
Съвети за хранене в Амстердам
-
Направете резервации – особено в De Kas, Blauw, Ciel Bleu и други популярни места.
-
Борел/аперитиво – посетете brown cafés като Waterkant или Two Chefs Brewing за залъгалки и бира.
-
Фокусиран маршрут – започнете от Foodhallen и Albert Cuyp, плавно преминавайки към специализирани ресторанти.
-
Опитайте местни специалитети – като харинг, битърбален, рийстафел, строупвафел и патате орлог (картофен фалафел).
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!