Къде да хапнем в Амстердам - Гид за гастрономическо удоволствие

  • Къде да хапнем в Амстердам - Гид за гастрономическо удоволствие
    Къде да хапнем в Амстердам - Гид за гастрономическо удоволствие

Амстердам се утвърждава като една от най-интересните гастрономически дестинации в Европа — съчетавайки уважението към традициите, иновативни концепции и устойчив подход. От класически холандски закуски до висококласни ресторанти и цветни улични пазари — тук ще намерите всичко.

1. Helling 7

Впечатляващо място, разположено в индустриален хангар на пристанището, който е преобразуван в елегантна трапезария. Всичко се приготвя на дървено гориво, включително сочен стек и риба, поддържана в отворена кухня с морски изглед .

2. D’Vijff Vlieghen

Шикозно заведение, сгушено в пет съседни къщи от "Златния век". Исторически интериори, част от картини на Рембранд и традиционни местни деликатеси – идеална романтична обстановка .

3. REM Eiland

Бивша платформа за пиратско радио, която е превърната в ресторант с 360° панорамна гледка над река Иж. Менюто включва модерни ястия—така бургерът с местен рибен сос и ребрата се превръщат в гастрономично преживяване .

4. Restaurant Floreyn

Модерен холандски вкус, поднасящ се с артистично усещане. В менюто – козе масло със сирене, маринована скумрия със сладолед от хрян и дегустираща комбинация от дивечови ястия и десерти .

5. Vleminckx

Мястото за любителите на пържени картофки: малко улично място с богата палитра от над 20 соса – от класически майонеза до пикантен самбал и фъстъчено карие със сладолед .

6. Foodhallen

В просторен комплекс, превърнат от стар трамваен депо, Foodhallen предлага над 20 щанда с улични ястия от целия свят — от дим сум до такос и бургери, а атмосферата е винаги жива и приятелска.

7. Stubbe’s Haring

Класическо място за херинга – сурова риба, маринована във финина, поднесена със ситно нарязан лук и кисели краставички. Същински холандски ритуал близо до централна гара .

8. Vegan Junk Food Bar

Смели цветове, веган улична храна и нестандартни вкусови комбинации – от картофки до омар от тапиока. Барът добавя настроение и разнообразие за всичко, което не е месо .

9. Miss G’s Brunch Boat

Последвайте идеята за “бъндона вечеринка” с круиз по каналите и безлимитен бранч: яйца „Бенедикт“, пилешки вафли, бурито и пет вида „Блъди Мери“ .

10. Restaurant Blauw

Амстердам носи история от Индонезия чрез рийстафел – банкет от малки споделими ястия. Blauw предлагат класически версии, както и вегетериански/веган варианти.

11. Morris & Bella

Веган гастрономия с артистични елементи – от бели бобови мусове до несъществени десерти като сос от пикалица и паим от лешников блат .

12. The Pantry

Класически домати похотливи с костилки, борш и boerenkoolstamppot със суджуко – сцена на традиционна домашна холандска кухня в уютен интериор.

13. Bar U.Y.T

Canal-side бар с посланици на общността – сервира bread & dip, bitterballen и craft бира. Идеално място за „борел“ – холандския аналог на италианския аперитив.

14. Restaurant De Kas

В ресторант, разположен в стъклена оранжерия, се отглеждат собствените продукти, създавайки устойчиво меню – сезонно, свежо и Michelin-наградено.

Съвети за хранене в Амстердам

  1. Направете резервации – особено в De Kas, Blauw, Ciel Bleu и други популярни места.

  2. Борел/аперитиво – посетете brown cafés като Waterkant или Two Chefs Brewing за залъгалки и бира.

  3. Фокусиран маршрут – започнете от Foodhallen и Albert Cuyp, плавно преминавайки към специализирани ресторанти.

  4. Опитайте местни специалитети – като харинг, битърбален, рийстафел, строупвафел и патате орлог (картофен фалафел).